Hollande találkozott Fidel Castróval

A francia elnök kubai látogatásán találkozott hétfőn a kubai forradalom "atyjával".

A találkozóra Castro otthonában kerítettek sort, és zárt ajtók mögött tartották meg. Az utolsó pillanatig nem hozták nyilvánosságra ennek tervét.

"Ott volt előttem egy ember, aki történelmet csinált. Természetesen vita van arról, hogy hol van a helye a történelemben, és hogy miért felelős, de kubai látogatásomon mindenképpen találkozni akartam Fidel Castróval"

 - mondta Hollande, hozzátéve, hogy vendéglátója sokat beszélt.  

Hollande hétfő este találkozott Raúl Castro kubai elnökkel, Fidel Castro öccsével is, aki 2006-ban váltotta bátyját az ország élén. A két államfő először röviden, szívélyes hangulatban beszélt egymással a sajtó nyilvánossága előtt, majd zárt ajtók mögött folytatták a megbeszéléseket. "Arról beszéltek, hogy tiszteletben tartva a másik tempóját és identitását, megerősítik a két ország partneri viszonyát" - közölték a találkozó után Hollande környezetéből. Ezután hivatalos vacsora következett.

Szintén az Elysée-palota egyik tisztségviselője közölte: Raúl Castro hangsúlyozta, hogy "Franciaországnak fő szerepe lehet a Kuba és az Európai Unió közötti kapcsolat alakításában".

Még e találkozókat megelőzően Hollande kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "szükségképpen foglalkozni fog" az emberi jogok témájával, amikor hétfő este találkozik Raúl Castróval.