Hollande titkos háborúja Líbiában

Bár a nyílt beavatkozást nem merik megkockáztatni, azért a francia hadsereg egységei mégis jelen vannak a káoszba süllyedt Líbiában.

Francia médiaértesülések szerint Francois Hollande elnök személyesen utasította a különleges erők parancsnokait, valamint a Külső Biztonságért Felelős Legfelsőbb Igazgatóságot, hogy folytassanak ISIS-ellenes hadműveleteket az észak-afrikai országban.

A Le Monde-nak nyilatkozva egy katonai felső vezető elmondta:

"Egy líbiai beavatkozás lenne a legutolsó dolog, amit akarunk. Minden nyílt akciót el kell kerülnünk és titokban kell cselekednünk."

A líbiai árnyékháború hadműveletei leginkább precíziós légicsapásokra és kis létszámú, elit egységek által végrehajtott szárazföldi akciókra korlátozódnak.

A sajtó szerint amerikai és brit erők is jelen vannak a térségben, hogy aktívan gyengítsék a dzsihadisták pozícióit, akik a francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian szerint folyamatosan terjeszkednek és növelik a befolyásukat az övezetben.

Le Drian hozzátette, ő már 2014 óta folyamatosan aggódik a líbiai helyzet miatt, mivel a milicisták már csupán 300 kilométerre vannak a partvidéktől és folyamatosan erősödnek.

A kiszivárogtatással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a minisztériumban vizsgálat indult, és ha megtalálják, ki juttatta ki a szigorúan bizalmas jelentéseket az intézményből, az illető akár három év szabadságvesztéssel is számolhat.

Megerősítette továbbá azokat az értesüléseket is, miszerint a francia légierő folyamatosan felderítő repüléseket végez Líbia fölött, illetve katonai támaszpontot létesítettek Észak-Nigériában, a líbiai határ közelében.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta gyakorlatilag anarchia uralkodik.