Az anglikán egyház vitára bocsátja az azonos nemű párok áldásban részesítését

Először lesz a homoszexuális kapcsolat vitatéma az egyház történetében.

A javaslat lényege az lenne, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatot kötött és világi esküvőn frigyre lépő azonos nemű párok egyházi áldásban részesülhessenek.

A javaslatot benyújtó Richard Frith, Hereford egyházmegye püspöke arra hivatkozott, hogy sok kérés érkezett felé azoktól a hívektől, akik járnak ugyan istentiszteletre, de kapcsolatuk az egyház által nem elismert, hogy ők is részesülhessenek áldásban.

A javaslat azonban csak az áldásra vonatkozik, azonos nemű párok továbbra sem tarthatnának templomi esküvőt, de a lelkészeknek engedélyeznék, hogy hivatalosan elismerjék ezen párok kapcsolatát. Csupán lehetőséget, hiszen nem lenne ez sem kötelező, egyes papok vagy templomok ha másképp gondolják kihízhatják magukat a hatálya alól.

A Guardian szerint a kezdeményezés kapott hideget, meleget is. Konzervatív egyházi körökből elég sok kritika érkezett.

Az egyházmegyei zsinat azonban az egyház szóvivője szerint nem változtatja meg az egyház prédikálási szokásait és gyakorlatát. A jelenleg hatályos lelkészi állásfoglalások alapján pedig nem járna áldás az azonos nemű párok tagjainak.

Az egyházban azonban forradalmi vita látszik kibontakozni a szexualitással kapcsolatban, és a House of Bishops arra készül, hogy egy új dokumentumot adjon ki a házasság és a szexualitás kérdéséről.

A német katolikusok templomi áldásban részesítenék a meleg párokat

Nem is akárkik. A német katolikusok központi bizottsága (ZdK) gondolja úgy, hogy az azonos nemű pároknak templomi áldást lehetne adni, ami ugyan nem egyezik az esketéssel, de ezzel jelezhetné az egyház a feléjük mutatott megbecsülését - írja a Süddeutsche Zeitung.