Seehofer elszánt a cselekvésre, felbomolhat a német kormánykoalíció

Merkel pártja szerint a CSU „súlyosan gyengítette Németország tárgyalási pozícióját”.

Horst Seehofer a Passauer Neue Presse című bajor lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a célt illetően egyetértés van közte és Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke között: mindketten el akarják kerülni, hogy belépjenek Németországba olyan menedékkérők, akik egy másik európai uniós (EU-) tagországban már benyújtották menedékjogi kérelmüket.

Ultimátumot kaphatott Merkel, szakad a CDU-CSU?

A Bild honlapján közölt jelentés szerint a párt arra az álláspontra helyezkedett, hogy hétfőn el kell rendelni a CSU elnöke, Horst Seehofer által tervezett határigazgatási szigorítást, de a végrehajtást rögtön fel is kell függeszteni két hétre.Amennyiben pedig a június 28-29-i EU-csúcs végéig nem sikerül európai szintű megállapodásokkal rendezni az ügyet, a szövetségi rendőrségnek el kell kezdenie a belügyminiszteri utasítás végrehajtását, vagyis meg kell tagadnia a belépést az Európában már regisztrált menedékkérőktől.

Seehofer a végsőkig elmehet Merkellel szemben

A kancellár európai szinten szeretné rendezni a kérdést, „én pedig azt szeretném, hogy szükség esetén a szövetségi rendőrség intézkedjen a határon” - mondta Seehofer.

„Nem lesz nálam boldogabb senki, ha a kancellárnak sikerül az európai megoldás” július elejéig, de „elszánt vagyok a cselekvésre”, ha Angela Merkel törekvései mégsem vezetnek eredményre

- mondta a CSU elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy a kancellár jelezte, kormányfői hatáskörébe sorolja az ügyet, és nem tűrné el, ha belügyminisztere egyoldalú, az érintett országokkal nem egyeztetett módon és más országok terhére intézkedne, Horst Seehofer azt mondta, hogy világszerte egyedülálló fejlemény, „ősbemutató” lenne, ha egy minisztert azért menesztenének, mert igyekszik gondoskodni országa biztonságáról és rendjéről.

„Mégis hol élünk? Én az egyik koalíciós párt, a CSU elnöke vagyok, és pártom teljes támogatásával cselekszem. Ha a kancellári hivatalban nem elégedettek a belügyminiszter munkájával, akkor a koalíciónak kell véget vetni”

- emelte ki Horst Seehofer.

A CSU „súlyosan gyengítette Németország tárgyalási pozícióját”

A CDU egyik elnökségi tagja, Daniel Günther Schleswig-Holstein tartományi miniszterelnök pénteken a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a testvérpártok közötti vita valójában nem a menedékkérők bizonyos csoportjaival kapcsolatos határigazgatási megoldásokról szól, hanem arról, hogy a CSU a pártszövetséget a politikai színtér jobboldalának széle felé, „messze jobbra” akarja tolni, és „az EU ellen” akarja fordítani, amit „a CDU nem tűrhet el”.

Hozzátette, hogy a CSU ezzel a törekvésével „súlyosan gyengítette Németország tárgyalási pozícióját az EU-n belül”.

Günther Oettinger német uniós biztos, a CDU egyik tekintélyes politikusa a Handelsblatt című üzleti lapnak egy pénteken megjelent interjúban szintén arra figyelmeztetett: a CSU tevékenysége „károsíthatja Németország cselekvőképességét”. Hozzátette: reméli, hogy a vita résztvevői nem az egyéni, „szubjektív érdekeik maximalizálására” törekednek. Horst Seehofernek is hozzá kellene járulni a pártszövetség fenntartásához - mondta.