Átfogó bérlakásépítési program nélkül nem lehet megállítani az ország elnéptelenedését

Átfogó bérlakásépítési program nélkül nem lehet megállítani az ország elnéptelenedését

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és Horváth Ákos Ervin, a Jobbik által támogatott jelölt az ellenzéki előválasztáson a kaposvári választókerületben közös workshopot tartott az Országgyűlésben hétfőn, ahol számos, a témában jártas szakember bevonásával egy lehetséges bérlakásprogram részleteiről egyeztettek. 

Horváth Ákos Ervin bevezetőjében elmondta, hogy nagyon erős az érdeklődés a program iránt a piaci szereplők részéről, ez megmutatkozik abban is, hogy a felkeresett szakemberek gyakorlatilag kivétel nélkül nyitottan álltak a megkereséséhez. A tervek szerint ez egy több alkalomból álló beszélgetéssorozat első állomása, ahol az alapvetésekről tárgyalnak a résztvevők, majd a későbbi beszélgetések során a részletekkel foglalkoznak majd.

Z. Kárpát Dániel expozéjában elmondta, hogy a kivándorlás a munkaerőhiány egyik legfontosabb oka, ezen kívánnak többek között segíteni ezzel a tervezett bérlakásépítési programmal. Azért is van szükség erre a programra, mert

az elmúlt harminc évben teljes térségek maradtak nagyberuházások nélkül, így indulhatott meg egy nagyon komoly elnéptelenedés ezekben a járásokban.

A jobbikos országgyűlési képviselő leszögezte, hogy piaci alapon kívánják létrehozni a programot, amelynek keretében egy meghatározott idő után akár a lakások kedvezményes áron történő megvásárlására is lehetőség lesz a bérlők részéről. Emellett pedig természetesen a bérhelyzetet is rendeznie kell a következő kormánynak, hiszen enélkül nem elképzelhető az, hogy képesek leszünk felülkerekedni a lakhatási válságon és a munkaerőhiány problémáján.

workshop

 Béli Balázs/Alfahír

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a bérlakásprogramra szükség van, azonban számos egyéb szemponttal is kiegészítették az elhangzottakat a saját tapasztalataik alapján. Ilyen volt többek között az üzemeltetés kérdésköre, illetve a lakosság attitűdjeinek az alakítása is, hiszen hazánkban Nyugat-Európához képest sokkal inkább ragaszkodnak az emberek a saját ingatlanhoz, ez pedig felvet mobilitási problémákat a munkavállalók részéről. 

Végezetül a rendezvény azzal zárult, hogy elhangzott: írásban fogják összegezni az elhangzott javaslatokat és ez lesz a kiindulópontja a következő, a témában megtartott megbeszélésnek. A folyamat végén pedig  össze fog állni egy olyan program, ami a következő kormány számára iránymutató lehet ezen a területen.