Kína kitart szigorú járvány elleni stratégiája mellett

Kína kitart szigorú járvány elleni stratégiája mellett

Hszi Csin-ping kínai elnök továbbra sem támogatja a koronavírus-járvány ellen Kínában alkalmazott, szigorú intézkedésekkel járó stratégia lazítását – derült ki a kínai állami rádió szerdai, a Hszi dél-kínai Hajnan szigeten tett látogatásáról szóló beszámolójából.

A kínai elnök elmondta: Kínának ki kell tartania a „dinamikus zéró Covid” elnevezésű stratégia mellett, amelynek célja a fertőzéses napi esetek mielőbbi nullára csökkentése. A stratégia alapján akár egyetlen eset felbukkanása után is emberek százait kötelezhetik két vagy több héten át tartó karanténra, amennyiben például a fertőzött személlyel egyazon lakónegyedben laknak, vagy kapcsolatba kerültek a vírushordozóval. Hszi mindazonáltal hangsúlyozta: a szigorú intézkedések alkalmazásával egy időben a korlátozások gazdaságra és társadalomra kifejtett hatását is a lehető legkisebb szintre kell mérsékelni.

A kínai szárazföldön idén alakult ki a legsúlyosabb járványhullám azóta, hogy a vírus általános terjedését 2020 nyarára megfékezték. Jelenleg a 25 millió lakosú Sanghaj küzd a legsúlyosabb járványhelyzettel, amelynek visszaszorítására a várost előbb két szakaszban vesztegzár alá helyezték, majd a napi esetszám növekedésével a korlátozásokat tovább hosszabbították. Bár a hét eleje óta egyes területeken enyhítettek az intézkedéseken, az enyhítések egyelőre zömében minimális könnyebbséget jelentenek a város lakói számára, a sanghajiak többségére ráadásul továbbra is szigorú kijárási tilalom érvényes.

A város lakói az intézkedések nyomán egyebek mellett akadozó élelmiszerellátásra, élelmiszerhiányra, valamint esetenként a szükséges orvosi ellátás hiányára panaszkodtak. Hasonlóan nehéz helyzettel néznek  szembe az északkelet-kínai Csangcsun lakói is. A 8,5 milliós várost március 11-én helyezték vesztegzár alá, a korlátozás feloldására pedig csakis akkor van remény, ha a karantén alatt álló területeken kívül nem azonosítanak újabb fertőzötteket a városban.

A kínai egészségügyi hatóságok keddi jelentése szerint a kínai szárazföldön az elmúlt egy napon 1500 új megbetegedést, valamint 26 525 tünetmentes fertőzöttet regisztráltak. Az összes napi eset közül több, mint 26 ezret jelentettek Sanghajból, és több, mint ezret az északkelet-kínai Csilin tartományból, ahol Csangcsun található.