Hűha! A németek csapdát állítottak Európának

Gabriel, aki korábban a TTIP lelkes és nyílt támogatója volt, vasárnap egy tévés interjúban arról beszélt, hogy az Atlanti-óceán két partját összekötő szabadkereskedelmi övezetről szóló tárgyalások de facto meghiúsultak,

"mivel mi európaiak nem akarjuk magunkat alávetni az amerikai követeléseknek".

Még a TTIP-kritikusait is meglepte a szocdem politikus kijelentése, hiszen még júliusi tárgyalási fordulóban is optimistán tekintettek a jövőbe a felek.

Így valószínűleg az üzenet időzítésében kell keresni a megoldást.

Az esetleges belpolitikai haszonszerzés mellett (a német közvélemény kivált a Greenpeace által nyilvánosságra hozott anyagok megismerése óta rendkívül kritikussá vált az egyezménnyel kapcsolatban, míg eközben az Angela Merkel vezette CDU-t pedig a ratifikálásban érdekelt autóipari lobbi kényszeríti sarokba, így a koalíciós partner érdemben nem szólalhat fel a TTIP ellen), egy másik jelentős cél is vezérelhette Gabrielt.

Ez pedig az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadtatása - erről a gyanúról az Alfahírnek már hétfőn nyilatkozott Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

S ahogy azt cikkünkben megjósoltuk, kedden már elő is állt az igazsággal az SPD politikusa:

"A dolgok jelenlegi állása mellett nincs rá esély, hogy az EU és Washington az idén egyezségre jusson, hacsak az EU nem akarja alávetni magát az amerikaiaknak".

A miniszter aztán méltatta az EU és Kanada között készülő szabadkereskedelmi egyezményt:

"Ez jó megállapodás, és védelem egy rossz TTIP ellen"

- mondta.

Erre rímel Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter bizakodóbb hangú keddi nyilatkozata is, a tárcavezető szerint

"még sok munka van az Európai Unió és az Egyesült Államok előtt",

a tárgyalópartnerek még messze vannak attól, amit más hasonlóan magas szintű tárgyalásokon, például a kanadai CETA-egyezményen el lehetett érni.

Ezek szerint Európa német vezetése irányt váltott, és Kanadán keresztül akar eljutni Washingtonba?

A CETA a TTIP klónja, a TTIP-ről folyó tárgyalások pedig  kilátástalanok, a "TTIP hívei döglött lovat hajszolnak" - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Anton Hofreiter, a németországi zöldek frakcióvezetője, a párt azt követeli, hogy a kormány mind a TTIP, mind a CETA ellen foglaljon nyilvánosan állást.

Azt mondják, hogy a TTIP az észak-amerikai központú multinacionális vállalatok trójai falova Európa kapujában, most úgy tűnik, hogy fabrikáltak ebből egy kisebbet Berlinben, s ha már a sokak által ellenszenvesnek tartott títíájpí hangzás már nem nyerő, akkor megpróbálnak más módon birtokon belülre jutni.