Hunguardos cimboráját is önkormányzati lakáshoz segítette Rogán?

Rogán Antal kabinetminiszter feltalálótársának, a Hunguard Zrt. résztulajdonosának előlegezett meg egy nyolcvankét négyzetméteres, V. kerületi lakást Belváros-Lipótváros önkormányzata.

A lap információi szerint Csík Balázs számára még 2012-ben, vagyis Rogán polgármestersége idején adatott meg a kiváló lehetőség. A Királyi Pál utca 18.-ban található, műemléki védelem alatt álló ingatlan tulajdoni lapjából derült ki, hogy a lakásra terhelt 11,6 millió forintos jelzáloghitelt valójában az V. kerületi önkormányzat biztosította.

A ritka szerencsében részesült Rogán-körhöz köthető üzletembernek így nem kellett egy hitelintézetnél kölcsönért kuncsorognia. Az önkormányzati lakást kamatmentesen, akár huszonöt éves futamú részletfizetésre vásárolhatta meg. Erre amúgy egy 2007-ben hozott önkormányzati rendelet lehetőséget is biztosít.

Csík Balázs neve a Fideszhez köthető újabb offshore mutyi kapcsán került előtérbe. A kormány által még 2015 tavaszán helyzetbe hozott Hunguard Zrt. a közműcégek számlatanúsítását végzi. A cég tulajdonosi háttere szinte átláthatatlan, szakértők szerint jó eséllyel offshore hátterű.

Szoros kapcsolat?

A Népszabadság úgy tudja: Rogán és Csík, valamint a Hunguard másik tulajdonosa, Lengyel Csaba közösen jegyeztek be egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt. Ezt egyébként szintén az érdekcsoporthoz tartozó cég értékesítette, és a szabadalmat számos közismert nagyvállalat megvette.

A Belváros-Lipótváros Önkormányzat szerint Rogán Antalnak NINCS köze Csík Balázs ingatlanszerzéséhez

A lapunkhoz eljutatott közleményben ezt írják: "Csík Balázs édesapja Csík Károly 2003-ban, Rogán Antal polgármesterségét megelőzően, versenytárgyalás útján lefolytatott pályázaton nyerte el a Királyi Pál u. 18. alatti ingatlan piaci alapú bérleti jogát. Mint mindenki más, az 5 éves elidegenítési tilalom lejárta után élhetett elővásárlási jogával, amiről fia, Csík Balázs javára lemondott. Ezt a jogszabályok lehetővé tették számára. Csík Balázs a Királyi. P. u. 18. szám alatti épület 19 lakásának elidegenítésére vonatkozó, egységes szabályozás szerint vásárolta meg az ingatlant.  A 40/2007. (X.19.) számú rendelet 17.§ 4. bekezdése alapján 2007.X.19. időponttól egységesen, minden lakást vásárló számára biztosított volt a lehetőség, hogy a vételárat 25 éves kamatmentes részletfizetéssel törlessze."