Újra kell kezdeni a Hunvald-pert

Lemondott a bíró.

Rajmon Balázs a következőképpen indokolta döntését:

nem akart egy olyan bírói szervezet része lenni, amelyben nem szakmai alapon születnek döntések bírói álláshelyekről, nem szakmai alapon választják ki a szervezet vezetőit, és amelyben a központi adminisztratív szerv, vagyis az Országos Bírósági Hivatal (OBH) már konkrét eljárási iránymutatást is ad a bíráknak arról, hogyan kell eljárniuk.

Távozása miatt minden ügye új bíróhoz kerül, köztük Hunvald György volt MSZP-s polgármester pere is, amit így a többi eljárással együtt újra kell kezdeni.

Hunvald György ellen több büntetőeljárás is indult, melyek közül az önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése miatti kapta a legnagyobb figyelmet. A volt polgármestert több cselekményben is bűnösnek mondták ki, mégsem kellett börtönbe vonulnia, mert a büntetésekbe beszámították az előzetesben töltött időt.

Az ügyet 2016 decemberében kezdték újratárgyalni, most pedig kezdődhet előről az eljárás.

Handó Tünde kritikusai kerültek be az Országos Bírói Tanácsba

Az Országos Bírói Tanács jogkörét az európai kritikák hatására ugyan bővítette a kormány, az nem használta ki ezen lehetőségeket. A tegnapi választás után azonban változás jöhet, hiszen a testületbe bekerültek az Országos Birósági Hivatal, a fideszes Szájer József feleségének Handó Tündének a legnagyobb kritikusai - írja a hvg.hu.