"Igazságot akarunk!" - ezren tüntetnek a terrorváddal lecsukott HVIM-es mellett

Körülbelül ezer ember gyűlt össze Kézdivásárhelyen, hogy tiltakozzon a helyi HVIM-es vezető meghurcolása ellen.

A délután négykor kezdődött spontán tüntetéshez folyamatosan csatlakoznak a járókelők is. A rendőrség csapaterőket küld a helyszínre, az erdélyi HVIM posztjában azt írják,  "a feszültség egyre fokozódik".

A tömeg a rendőrség felé vette az irányt, hogy a tragikomikusan komolytalan vádakkal letartóztatott Beke István szabadon bocsátását, és tisztességes eljárást követeljenek. A tüntetők Beke nevét, illetve az "Igazságot akarunk!" jelszót skandálják.

 

 

Frissités: Tovább dagad a tömeg Kézdivásárhelyen, sorra csatlakoznak a járókelők is, már ezren vannak!!! A rendőrség...

Szerző: HVIM Erdély2015. december 2.

Magyar párt helyett román civilek állnak ki

Az RMDSZ hűen az elmúlt 25 év politikájához, ismét a bukaresti hatalom énekeskönyvéből dalolta el véleményét. Kelemen Hunor tegnap elítélt "minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között" Az abszurd petárdás-csillagszórós terrorvádhoz amúgy egy árva szavuk nem volt.

A B kategóriás akciófilm forgatókönyvének is gyenge vádakat nem az erdélyi magyar párt, hanem

egy román emberi jogi szervezet vonja kétségbe.

Az ActiveWatch felelős és körültekintő tájékoztatásra hívta fel a román újságírók figyelmét az üggyel kapcsolatban.

A román média követésével évek óta foglalkozó civil szervezet emlékeztet, hogy a román szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT), valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) terrorista cselekmény leleplezéseként állította be a kézdivásárhelyi ügyet.
 
Arra bátorítják az újságírókat, hogy

ellenőrizzék a DIICOT és a SRI által közölt információkat.

Azt ajánlják, hogy a magyar kisebbség képviselőit is szólaltassák meg a híranyagokban, és ha szükséges, kérjék el az eredeti magyar nyelvű nyilatkozatot, majd független fordítót vegyenek igénybe, hogy minél pontosabban tolmácsolják gondolataikat románul.
 
A civil szervezet azt kéri a vizsgálatban érintett román hatóságoktól, hogy gyorsan tisztázzák az ügyet, és minél hamarabb

bocsássák a közvélemény rendelkezésére a bizonyítékokat.