Tovább erősödhet az elvándorlás az igazságszolgáltatásban

Tovább erősödhet az elvándorlás az igazságszolgáltatásban

A háromezer bírónak járt a béremelés, de a kezük alá dolgozó mintegy hatezer bírósági alkalmazottnak nem. Közülük egyre többen elhagyják a pályát - írja a Népszava.

Mint ismert, hosszú idő után emelték a bírók bérét, idén átlagosan 32 százalékkal nőtt a fizetésük, jövőre további 12, 2022-ben pedig 13 százalékkal kapnak többet. Ugyanakkor ez a lépés csak az igazságszolgáltatásban dolgozók csak kis részét érintette: az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tájékoztatása szerint ugyanis az ország bíróságain összesen 11 ezren dolgoznak, közülük viszont csak körülbelül 3 ezren bírók, akik a mostani jelentős emelésből részesülnek. 

A fennmaradó 8 ezer igazságügyi alkalmazott közül 2132-nek emelték még némileg az illetményét januártól. Ez azonban csak a kötelező minimális emelést jelentette: a Fővárosi Törvényszéken például 334 igazságügyi alkalmazott bérkategória ugrására összesen kevesebb mint négymillió forintot adtak egész évre. Van, akinek ez az emelés mindössze bruttó háromezer forintos többletet jelent havonta. Még ők is jobban jártak azonban ahhoz a csaknem 6 ezer igazságügyi alkalmazotthoz – például titkárhoz, fogalmazóhoz, jegyzőhöz, aktákat szállító fizikai segítőkhöz – képest, akinek a fizetése nem nőtt. A bérek rendkívül eltérőek, de az jelzésértékű: egy 16 éve az igazságügyben dolgozó ügyintéző 251 ezer, egy ugyanekkora bírósági tapasztalattal rendelkező jogi asszisztens végzettségű jegyző pedig 262 ezer forintot kap. Egy most kezdő – aktákat szállító – fizikai munkás 115 ezer forintot keres havonta.