Így kell ezt: most már Tiborcz István ingatlanára csábíthat befektetőt a magyar állam

Egy dél-koreai cég is kinézte magának a komáromi ingatlant.

A direkt36 derítette ki, hogy a 2014 végén bezárt Nokia gyár területén megjelent Tiborcz István, a miniszterelnök veje. A komáromi ipari parkot a magyar állam és az önkormányzat is igyekszik újra benépesíteni a finnországi központú telekommunikációs cég kivonulása után.

Ezen a területen vett egy nagy területű, üresen álló raktárépületet az a WHB Ingatlan Kft., amelyben 166 millió forint értékben Tiborcz István vásárolt 75 százalékos tulajdonrészt.

A Kft. másik tulajdonosa az a Paár Attila, aki megvásárolta korábban Tiborcztól az állami megrendelésekből kitömött, egyre kínosabbá váló Elios Zrt.-t (a cégnek akkor már évi 8 milliárd forint forgalma volt a fideszes önkormányzatok közvilágításának cseréjéből).

8 millióból 1 milliárdot

A komáromi ipari parkban megvásárolt raktárépület értéke nagyságrendileg 1 milliárd forint, s mivel az ingatlanon nincs jelzálog, így a tavaly alig 8 millió forintos forgalmat bonyolító WHB Ingatlan valószínűleg nem hitelből vette meg az egymilliárd forintos épületet, írja a lap.

Különös tény az is, hogy korábban ezt a területet egy dél-koreai cég is kinézte magának. A beruházás indítását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be 2014 november végén Szöulban egy dél-koreai-magyar üzleti fórumon, amin részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály gazdasági miniszter is. Akkor azt mondták, hogy a Woory Industries 2015 és 2018 között 38 millió dolláros befektetéssel indít majd gyárat Komáromban, és ezzel 150 munkahelyet teremtenek.

S bár vannak olyan információk, hogy a dél-koreai cég elállt a szándékától, a Komárom honlapjáról is letölthető térképen a Woory Industries logója pont azon az épületen van, ami most Tiborcz István új cégének tulajdonába került.

Így már az sem elképzelhetetlen, hogy a magyar kormány a miniszterelnök vejének tulajdonában álló ingatlanra igyekszik majd a jövőben befektetőt szerezni.