Így ne hazudj háborús történetekről

Belső vizsgálatot indított az NBC híradós műsorvezetőjének hamis állítása miatt, mert iraki katonai sztorit talált ki magának.

Brian Williams, az Egyesült Államok piacvezető esti híradójának műsorvezetője és felelős szerkesztője szerdán kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért azt állította, hogy az Irak elleni 2003-as invázió idején az őt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre, mert eltalálta egy páncéltörő gránát.

A Stars and Stripes katonai lap megszólaltatta a 159. légi ezred több helikopterezőjét, akik szerint az újságíró "a közelében sem járt" annak a hármas helikopterköteléknek, amelyet támadást ért, és csak akkor érkezett helyszínre egy negyedik helikopteren, amikor a három gép már egy órája földet ért.

A CNN csütörtökön megszólaltatta annak a helikopternek a pilótáját, amelyikben Williams utazott. Rich Krell Williams a kötelék második gépén repült az NBC három másik munkatársával együtt, amikor az élen haladó helikoptert találat érte. A riporter hátul ült, ezért a pilóta szerint valószínűleg semmit sem látott az egészből. Azt viszont megerősítette Krell, hogy kézi lőfegyverekből mindhárom gép kapott találatot.

A képletet tovább bonyolítja, hogy CNN-nek pénteken három katona is cáfolta, hogy Willams Krell gépén repült volna az incidens idején.

Turness NBC-igazgató elmondta, hogy Williams bocsánatot kért a kollégáitól, különösen azért, amilyen hatást az ügy a tévétársaságra gyakorolhat. A televíziós szerdán, amikor élő adásban követte meg a nézőket, azt állította, hogy megcsalta az emlékezete, mert nem az eltalált, hanem a közvetlenül mögötte haladó helikopterben utazott.

A televíziónál elindított vizsgálat kiterjed Williams egy másik állítására is, amely szerint a 2005-ben New Orleansban pusztító Katrina hurrikánt követően a francia negyedben található elegáns szállodájából kitekintve egy halottat látott úszni arccal lefelé az árban. Ezt az állítását többen megkérdőjelezték.

A vizsgálat idejére a műsorvezetőt nem vették le a képernyőről.