Hivatalosan is királlyá avatták III. Károlyt

Hivatalosan is királlyá avatták III. Károlyt

Szombat délelőtt hivatalosan is királlyá avatták III. Károlyt a St. James's Palace-ban.

Szombat délelőtt hivatalosan is királlyá avatták III. Károlyt a St. James's Palace-ban (Szent Jakab-palota). A brit trónt öröklő Károly már attól a pillanattól kezdve király, hogy édesanyja, II. Erzsébet meghalt, ám a hagyományokhoz híven a trónutódlási tanács ceremóniáján hirdetik ki hivatalosan is az utódot. A királynak személyes nyilatkozatot tennie a királynő haláláról, ezután pedig esküt tesz a skót egyház tiszteletben tartására.

A trónutódlási tanács ülését követően, magyar idő szerint délben az erkélyről kezdték felolvasni a Károlyt uralkodóvá nyilvánító proklamációt, ami a következő mondattal zárul: 

a királynő halott, éljen sokáig a király.

A BBC tudósítása szerint a palotához érkeztek többek közt Boris Johnson, Gordon Brown és Tony Blair volt miniszterelnökök, de egy nagyobb tömeg is megjelent a székesegyház előtt.

III. Károly bejelentette "szeretett anyja, a királyné" halálát. Beszédét azzal indította: "Az egész világ együtt érez velem a mindannyiunkat ért pótolhatatlan veszteség miatt."

Az új király arról is szólt, hogy édesanyja uralkodása páratlanul hosszú és odaadó volt, és ha még gyászolnak is, hálát adnak a hűségéért. Mint mondta, tudatában van a nagyszerű örökségnek, valamint az uralkodói feladatoknak és a súlyos felelősségnek, amely rászállt. 

A király esküt tett, majd aláírta azt a Titkos Tanács előtt. A tanúk is aláírták a dokumentumokat, sorrendben Vilmos, az új walesi herceg, valamint Kamilla királyné, III. Károly hitvese.

III. Károly király egyik rendelete értelmében II. Erzsébet királynő temetésének napja munkaszüneti nap lesz, de a pontos dátumot még nem tudni.