Ilyen egy elcseszett elszámoltatás! Megtudtuk: feloldhatják a Szeviép-vezető zárolt vagyonát

Hiába zárolt a NAV 1 milliárd 800 millió forintot.

Szabó Bálint a Szeviép-károsultakat képviselő az alfahir.hu megkeresésére beszámolt arról az exkluzív értesülésről, hogy

a bíróság a harmadrendű vádlott 1 milliárd 800 millió forintos NAV által zárolt vagyonzárolását fel kívánja oldani, az egyik vádlott ügyvédjének a kérésére.

Erről az értesítés megérkezett. A Szegedi Járásbíróság arra hivatkozik elsőfokú határozatában, hogy a büntetőeljárásban a felszámolóbiztos léphet fel sértettként, de a hitelezők, azaz a kifizetetlen alvállalkozók ennek a büntetőeljárásnak nem lehetnek sértettjei, ezért abból ki kell őket zárni, ilyenformán nem érvényesíthetnek polgárjogi igényt. Máskülönben ez a zárolt vagyon biztosíthatna valamiféle fedezetet a megkárosult alvállalkozók kárainak enyhítésére.

Szabó Bálint a Szeviép-károsultakat képviselő jogász szerint egyértelműen az látszik, hogy Szeviép a közbeszerzéseken úgy tudott előnyökhöz jutni, hogy bizonyos politikusokat vagy azok közeli hozzátartozóit, munkatársait pénzelte a vádiratban szereplő módon. Kérdésünkre hozzátette: 2008-2010 között Gyurcsány-regnálása és Bajnai Gordon miniszterelnökség idején a szocialista Ujhelyi István államtitkárként még fontos döntéshozatali tisztséget töltött be, hiába kerültek lejtmenetbe a baloldali pártok.

A Földművelésügyi Minisztérium a károsultak érdekképviseletének megadott levéléből kiderült, hogy annak idején a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal mintegy 400 millió forint értékben bérelt magántulajdonú irodaházat a Szeviép egyik leányvállalatától, ahelyett hogy üresen álló állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlanok egyikébe költözött volna be. A másik politikai oldal szerepére utal, hogy a Fidesz kezdeményezésére az előző ciklusban

parlamenti vizsgálóbizottságot alakítottak, többek között a Szeviép-ügy vizsgálatára, amely azonban ebben a témában össze sem ült. 

Szabó Bálint elárulta, hogy

az egyik vádlottat Dr. Bohács Zsolt, korábbi Fideszes országgyűlési képviselő ügyvédi irodája képviseli.

Szabó szerint a Szeviép cégvezetői különféle politikai oldalakon építettek kapcsolatokat, a cég piacszerzésének érdekében volt aki a baloldal, más a Fidesz fele nyújtózkodott. Felmerült ugyan a Közgép bevonásának a gondolata, de végül a Simicska-cégnek nem volt szüksége a Szeviépre a megváltozott politikai légkörben. Szabó beszédesnek tartja, hogy a 2010-es országgyűlési választás második fordulója április 25-én lezárult, másnap pedig a Szeviép beadta a csőd iránti kérelmet.