Ilyen egy példakép! Phelpst már csak országok előzhetik meg, minden embert legyőzött

Mindössze 32 ma is létező ország szerzett több aranyat, mint Phelps.

Ahogy arról beszámoltunk, magyar idő szerint szerda hajnalban a férfi 200 méteres pillangó egyéni döntőjében Michael Phelps mindössze 26 századdal megelőzte Kenderesit - kettőjük között ért célba a japán Masato Sakai -, ezzel több sporttörténelmi rekordot is felállított.

Phelps és Kenderesi

Egyrészt, még soha nem nyert egyetlen sportoló sem az újkori olimpiák történetében 20 aranyat, másrészt még egyetlen alkalommal sem tudta eddig leúszni tinédzser kihívóját - az előfutamban, és az elődöntőben is a magyar diadalmaskodott, összesítésben most is a magyar vezet.

Azt azonban egyelőre nem lehet elvitatni Phelpstől, hogy előrébb tart a karrierje Kenderesiénél, de ugyanígy van ezzel számos más nemzeti olimpiai szervezet is.

Mivel az amerikai zseni és/vagy űrlény a 200 pillangó után a 4X200-as férfi gyors váltóval is aranyérmes lett, ezzel 21 aranyérem, 2 ezüst és 2 bronz szerepel eddig a neve mellett. A hangsúly az eddig szón van.

Phelps a 2000-es sydney-i játékokon mondhatta először magát olimpikonnak, s a bár mindössze 15 éves fiú érmet még nem nyert, de feltűnést azért már keltett (persze erről Kenderesi még nem tudhatott, hiszen mindössze három éves volt).

Ezután beindult a termés:

2004, Athén: 6 arany, 2 bronz;

2008, Peking: 8 arany;

2012, London: 4 arany, 2 ezüst;

2016, Rio de Janeiro, 3 arany.

Ez már önmagában valószerűtlen, jelzi ezt az is, hogy az amerikai úszót az összesített éremtáblázaton az a legendás szovjet tornásznő, Larissza Latinyia követi (9-5-4), aki 1964-ben szerepelt utoljára ötkarikás játékokon.

Mivel láthatóan földi halandó nem tud közelebb férkőzni Phelpshez, muszáj más koordináta-rendszerbe helyezni az amerikai teljesítményét.

Versenyeztessük országokkal!

Phelps a vonatkozó örökranglistán a 39. pozícióban szerepel, azaz mindössze 38 nemzet tudott nála több aranyérmet gyűjteni. Ha ezen államok közül kiszedjük azokat, amelyek már nem léteznek, Phelps máris a harminckettedik.

Jelen pillanatban Etiópiával áll egy szinten (21 arany), a hátát közvetlenül Argentína és Ausztria nézi (18-18 arannyal).

Elképesztő, de Phelps 181 országnál szerzett több aranyérmet! (Egyébként 73 olyan nemzet akad, amelyik még egyáltalán nem szerzett érmet olimpián, Rio kezdetén még 74 volt, de Koszovónak időközben összejött egy győzelem).

S hogy mely országokat utasított maga mögé a legendás úszó az öt olimpiai szereplése alkalmával?

A vert mezőny

Az atlétáiról méltán híres Jamaica például 16 olimpiáján csak 17 aranyat szerzett, Csehországnál ez a mutató 5/14, míg Észak-Korea esetében 9/14.

 

Phelps aranyaira irigykedhet többek közt még Mexikó (22/13), India (23/9), Írország (20/9), Egyiptom (21/7), Indonézia (14/6), Portugália (23/4), Nigéria (15/3), Uruguay (20/2), Fülöp-szigetek (20/0).

Kenderesi és Phelps

Szóval, nem akármilyen példaképet választott magának Kenderesi, de az a néhány őszinte perc, amíg együtt pózoltak a dobogón, majd a medence szélén, azt sejteti az egyszerű sportrajongóval, hogy Phelpsnek is imponált a 19 éves magyar teljesítménye.

Végül is, Kenderesi már többet elért, mint 73 másik nemzeti olimpiai szervezet.