Íme Soros György birodalmának 5 pillére

A legtöbben nem is jönnek rá, hogy a birodalomhoz tartoznak, csak annyit vesznek észre, hogy személytelen, pusztító erőkkel állnak szemben.

Soros Györgyben az a jó, hogy ő tökéletesen tisztában van azzal, hogy a rossz oldalon áll, és eme felismerését nem is rejti véka alá.
 
Szemben a Bibliából ismert csellel, amikor az ördög elhiteti az emberrel, hogy nem létezik, Soros a képünkbe vágja, hogy itt van, jelen van, és gyakorlatilag azt is elmagyarázza, hogy a ránk kényszerített, de általunk kiszolgált globális tőkehatalom révén juthatott fel az átlagember számára elképzelhetetlen magasságokba.
 
S erről a folyamatról meg is van a véleménye:
"a piaci fundamentalizmus a kollektív döntéshozatalt akarja megszüntetni és a piaci értéket emelni az összes politikai, valamint szociális érték fölé. Ezért a piaci fundamentalisták igen veszedelmes hatást gyakorolnak a politikai és az üzleti viselkedésre. Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy kizárólag az egyéni érdekkel számolnak, a kollektív szükségleteket figyelmen kívül hagyják."
A családi vállalkozásként működő Soros Fud Management LLC. által az amerikai pénzügyi felügyeletnek (SEC) benyújtott tájékoztatóból kiderül, hogy milyen szektorokba érdemes befektetni a piaci fundamentalista szerint. Soros Györgynek - a 30 milliárd dollárt érő lista alapján - 283 (kétszáznyolcvanhárom!) cégben van részesedése, lássuk, melyek a legértékesebbek.

1. Time Warner Cable - 277 millió dollár

Jellemző, hogy Soros György legnagyobb befektetése egy gigantikus médiaszolgáltató. A kultúra fontos, és persze a színvonalas szórakoztatás is; az Egyesült Államok második legnagyobb szolgáltatója (a kábeltévétől, az interneten át egészen a telefonig bezárólag) biztosan sokat segít a tudatformálásban.

2.  Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF) - 264 millió dollár

Az YPF Argentína energetikai vállalata. A dél-amerikai ország emlékezetes csődje (amihez ugye nem volt köze Sorosnak...) idején egyszer már privatizálták, ám 2012-ben sikerült az államnak a részvények 51 százalékát megszereznie.
 
A 2014-es adatok szerint 2,7 milliárd dollár profitot realizált az energetikai cégóriás, míg a portfólió teljes értéke becslések szerint 24,4 milliárd dollár.

3. Facebook Inc. - 246 millió dollár

A híres-hírhedt közösségi médiába az idén szerzett ekkora részesedést a milliárdos. Eddig ugyanis nem foglalkozott komoly szinten a Facebook jelentette óriási biznisszel.
 
A nasdaq adatai szerint jelenleg 95,31 dollárért vásárolhatunk egy Facebook-részvényt az amerikai tőzsdén, és jelenleg 147,188 millió dollár értékben kereskednek a pakettekkel.

4. Dow Chemical - 217 millió dollár

Az amerikai központú Dow Chem a világ második legnagyobb vegyipari vállalata, egyben 2012 óta az Olimpiai Játékok hivatalos támogatója is.
 
A Dow Chem-nek hazánkban is van leányvállalata, gyomirtó, gombaölő és rovarirtó szereket forgalmaznak.
 
Az most már minden kedves Alfahír-olvasó számára egyértelmű, hogyha egy amerikai vegyipari cégről beszélünk, akkor az minden bizonnyal génmódosított szervezetekkel is kereskedik. A Dow Chem is ilyen, és a Monsanto-val közösen az amerikai GM-kukorica, és GM-szója közel 90 százalékát ők exportálják az emberiség nagy-nagy megelégedésére.
 
(Természetesen a Monsanto-ban is dolgozik Soros-pénz, szerény 119 millió dollár értékben).

5. Adecoagro - 213 millió dollár

Az argentin agrárberuházó kapcsán visszatérünk Dél-Amerikába. Az Adecoagro egy új elem a Soros-portfólióban (egyébként összesen 85 új befektetés található a listán), ezzel pedig Argentína, Brazília és Uruguay agrárszektorára terjesztette ki a befolyását Soros.
 
Nem meglepő, hogy az Adecoagro is GMO-bizniszben utazik, több mint 269 ezer hektáron termeszt többek között rizst és energianövényeket.
 
Nagyjából ezzel be is zárul a kör. Soros György jelen van a telekommunikációban, az energetikában, az agráriumban, másképp fogalmazva, ő etet minket, ő szórakoztat és informál minket, és ő biztosítja ezekhez az energiát is.
 
A lényeget Sorosnál frappánsabban nem lehet összefoglalni:
"a legtöbben nem is jönnek rá, hogy a birodalomhoz tartoznak, jobban mondva csak annyit vesznek észre, hogy személytelen és néha pusztító erőkkel állnak szemben. Azt azonban nem értik, mifélék ezek".