İncirlik-ügy: Törökország továbbra sem engedi a németeknek meglátogatni a katonáikat

Ankara kész lehetővé tenni a német szövetségi parlament képviselőinek, hogy meglátogassák az İncirlik légitámaszpontot Dél-Törökországban, „ha Németország megteszi a szükséges lépéseket” – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azután, hogy hétfőn holland kollégáját, Bert Koenderst fogadta Ankarában. A Reuters azt írta, Cavusoglu kijelentette: azok, akik megpróbálják „tisztességtelen módon manipulálni” a török történelmet, nem kapnak engedélyt a légitámaszpont látogatására. A török külügy azt várja Németországtól, hogy a kormány egyértelműen határolódjon el a Bundestag örményellenes népirtásával kapcsolatban hozott korábbi határozatától.

Michael Roth, a berlini Szövetségi Külügyi Iroda Európáért felelős államminisztere ankarai látogatásából visszatérve korábban azt nyilatkozta: a két ország előrehaladást tett a vita megoldásának ügyében. Hozzátette: azt reméli és kívánja, hogy a Bundestag képviselő hamarosan meglátogathassák a német katonákat az İncirlik légitámaszponton.

Törökország azóta nem engedélyezi a német kormány delegációjának az İncirlik légitámaszpont látogatását, amióta a Bundestag június elején népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban 101 éve indított örményellenes mészárlásokat.

A Der Spiegel című német lap írt arról múlt hét csütörtökön, hogy a német hadsereg megkezdte a felkészülést arra az esetre, ha Berlin és Ankara feszült viszonya miatt ki kellene vonni Törökországból a német egységeket, amelyek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció műveleteiben vesznek részt. A Bundeswehr Jordániába vagy Ciprusra telepítené az İncirlik légitámaszpontról hat Tornado típusú felderítő gépét, egy légi utántöltő repülőgépet és 250 katonát.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy a német hadsereg vezetői szerint „rémálom” lenne, ha kiköltöznének a bázisról, mivel az áttelepítés miatt legkevesebb két hónapra fel kellene függeszteni a küldetést. A katonai egység ellátása pedig sokkal bonyolultabb és drágább lenne Jordániában és Cipruson, mint Törökországban. A lap szerint a legfőbb problémát az okozná, hogy a német egység elszakadna a koalíció műveleteit az incirliki támaszpontról irányító amerikai egységektől: a Tornadók felderítő repülésein rögzített anyagokat nem lehetne közvetlenül feltölteni a koalíció adatbázisaiba. A Der Spiegel érdeklődésére válaszul a védelmi minisztériumban megerősítették: mérlegelik az egység áttelepítését.

İncirlik a NATO egyik légitámaszpontja, amely Törökország délkelet-anatóliai régiójában található. Az Egyesült Államok kezdte el építeni 1951-ben az amerikai légierő, közép- és nehézbombázók vészhelyzetben történő leszállásához és javításához. A július 15-i török katonai puccskísérlet idején a bázis elsötétült, és nem engedélyezték az amerikai gépeknek a leszállást. Sajtóhírek számoltak be arról, hogy az Egyesült Államok Romániába helyezné át nukleáris fegyvereit a bázisról, de ezt cáfolták a törökök, az amerikaiak és a románok is. Nemrégiben az oroszok is szóba kerültek İncirlik használatának az ügyében. A hivatalos tájékoztatást szerint Ankara nem bánná, ha Oroszország az Iszlám Állam elleni terrorellenes missziójához használná az İncirlik légitámaszpontot, ilyen irányú kérés azonban nem érkezett a másik féltől. Két hete orosz politikusok vetették fel, hogy Törökország az İncirlik légitámaszponttal járulhatna hozzá az orosz légierő terrorellenes hadműveleteihez.