Index-ügy: „Ha mi minden alkalommal belemászunk Mészáros Lőrincbe és Várkonyi Andreába, akkor nem lesz, aki pénzt ad bele”

Index-ügy: „Ha mi minden alkalommal belemászunk Mészáros Lőrincbe és Várkonyi Andreába, akkor nem lesz, aki pénzt ad bele”

Hosszú tényfeltáró cikkben elemezte a Direkt36 portál az Index elmúlt években lezajlott üzleti-politikai sodródását, melynek része volt többek között a teljes szerkesztőség felmondása, majd új emberekkel való feltöltése.

A Direkt36 birtokába került egy felvétel, mely szerintük azt bizonyítja, hogy Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztő egy telefonhívás során arról beszélt, a nehéz piaci helyzetben lévő Index számára pénzügyi segítséget nyújtott Mészáros Lőrinc kormányközeli stróman, milliárdos.

„Egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják”

– jelentette ki a főszerkesztő a Direkt36 szerint, hozzátéve, Fekete-Szalóky figyelmeztetett egy újságírót, hogy emiatt körültekintően kell eljárni a Mészárosról szóló hírekkel.

„Ha mi minden alkalommal belemászunk Mészáros Lőrincbe és Várkonyi Andreába, akkor nem lesz, aki pénzt ad bele. Ennyi volt a történet”

– mondta.

Szóba került az is, hogy a kormánypártokról milyen negatív hatású hírek jelenthetnek meg, és hogyan:

„Nyugodtan írjunk meg minden fideszezést, szájerezést, legfeljebb ne húzzuk fel hármasra, hanem toljuk ki ötösre”

– mondta, utalva arra, hogy az „ötös” kategóriájú hírek a címlap alsó részén, kevésbé szembetűnő helyen találhatók.

A Direkt36 birtokába került egy korábbi, belsős összesítés is arról, amikor vélhetően politikai okokból visszatartottak fontos anyagokat. Eszerint a 2014-es önkormányzati választás után jelenhetett meg egy amúgy már régóta kész cikk, amely Szijjártó Péter apjának kartellügyével foglalkozott. Egy 2015-ös videóból ki kellett vágni egy részt, amely azt mutatta, hogy Orbán idegesen magyaráz a miskolci polgármesternek. Nem készülhetett interjú Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársaival, pedig ők maguk jelentkeztek az újságnál, hogy beszéljenek az Elios nevű cégről, amely akkoriban sokat szerepelt a hírekben az ügyletei miatt folyó uniós és magyar vizsgálatok miatt. Az Elios-ügyről szóló egyik cikk címéből kivették az utalást Orbán vejére, és helyette csak a cégnevet írták bele – sorolja a tényfeltáró portál.

A cikkben kitérnek arra is, hogy milyen hatással lehet a kormányzati médiamegjelenésért felelős Rogán Antal az Index működésére, és hogy a kabinetnél állítólag már a rendszer darabjaként számolnak az Indexszel.

A Direkt36 meg akarta szólaltatni az Indexet is, de nem akartak nyilatkozni, ellenben feljelentést tettek a főszerkesztőről kiszivárgott hangfelvétel miatt.