India miniszterelnöke azt ígérte, negyedszázad alatt fejletté teszi az országát

India miniszterelnöke azt ígérte, negyedszázad alatt fejletté teszi az országát

Narendra Modi indiai miniszterelnök azt ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy az elkövetkező 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát. Az MTI beszámolója szerint Modi az újdelhi, mogul korabeli Vörös Erődben tartotta meg ünnepi beszédét.

Úgy látja, a világ megítélése Indiáról megváltozott, s már úgy tekintenek az országra, mint a globális problémák megoldásának egyik kulcsszereplőjére.

India az önellátás eszméje és a nemzetközi partnerség szellemében igyekszik kiváló eredményeket elérni a tudomány és a technológia területén, az ipar különböző ágazatait megteremtve törekszik az élelmiszer- és energiabiztonság elérésére - hangsúlyozta. Elmondta, hogy több milliárd dollárnyi befektetés áramlik az országba, amely így a gyártás egyik világközpontjává válik. Erőfeszítéseinek köszönhetően az 1,4 milliárd lakosú ország máris a vezető nemzetek közé emelkedett az informatika, a gyógyszeripar, az űrtudomány és a polgári atomenergia területén.

Modi hozzátette, országszerte emberek milliói emlékeznek meg a függetlenség 75. évfordulójáról azzal, hogy három napon át narancssárga, fehér és zöld nemzeti zászlót tűztek ki otthonukra, valamint üzletükre a kormány felhívásának eleget téve, ami

"a hazaszeretet szellemének felébresztését szolgálja minden szívben".

Az indiai törvényhozás épülete, az elnöki palota, a nemzeti emlékművek és más kormányzati hivatalok ugyancsak többszínű megvilágítást kaptak.

A kormányfő szólt arról, hogy az elmúlt 75 év során India minden nehézséggel szemben kitartóan küzdött. Továbbá arra kérte az embereket, hogy

távolítsák el a gyarmati gondolkodásmód minden nyomát.

A fő ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párt azzal vádolta meg a kormányt, hogy az ellenzéki pártokat kihagyja az ünnepségekből.

Modi mintegy 80 perces beszédében nem tett utalást India közvetlen szomszédjaival, Pakisztánnal és Kínával fennálló feszült kapcsolatára. Ugyanakkor a népi egység megteremtésére szólított fel az előrelépés érdekében, de nem reagált azon szakértőkre és kritikusokra, akik szerint az ország fokozatosan eltávolodott bizonyos vállalásaitól. Véleményük szerint ez a visszalépés Modi 2014-es hatalomra kerülése óta felgyorsult. Azzal is vádolják populistának nevezett kormányát, hogy korlátlan politikai hatalmát a demokratikus szabadságjogok aláásására használja, és hindu nacionalista programjának követésével foglalkozik.

A miniszterelnök beszédében egyúttal ígéretet tett a korrupció és a nepotizmus felszámolására, mert szavai szerint ezek visszavetik a fejlődést.