Indul a szemétgyűjtési akció

Az ötödik akció elsődleges célja, a szemét eltüntetésén kívül, hogy növeljék az emberek érzékenységét a természet iránt, szeretnék megértetni, mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés, ezáltal az újrahasznosítás segítése és a hulladék keletkezésének megakadályozása is.
 
A május 15. és 17. között szervezett hulladékgyűjtési programra előzetesen május 7-éig lehetett regisztrálni, ám az akcióhoz mindhárom napon a helyszínen is lehet csatlakozni, így a korábbi évek tapasztalatai alapján akár 60-70 ezerrel is többen vehetnek részt a munkában, mint ahányan előzetesen jelentkeztek.
 
Péntek délelőtt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Bornemissza János, Poroszló polgármestere nyitotta meg az akciót a Heves megyei településen. Ma Szolnokon, Kiskunhalason, Szentgotthárdon és Budapesten is lesznek rendezvények, de csatlakoztak a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium dolgozói is.
 
Fazekas Sándor azt mondta, Európa legnagyobb önkéntes mozgalmáról van szó, amelyben Magyarországról vesznek részt a legtöbben. Tavaly mintegy 160 ezren gyűjtötték a szemetet, az idén 115 ezer jelentkezőt regisztráltak, de a szervezők a csaknem 1600 helyszínen 170 ezer résztvevőre számítanak. Ez is azt mutatja, hogy felelősnek érezzük magunkat a környezetünkért, az eldobált hulladék összeszedésével pedig példát is mutatunk.
 
A szervezők tájékoztatása szerint az idei TeSzedd! akcióhoz 520 oktatási intézményből mintegy 50 ezer diák csatlakozott.