Magyarországon emelkedtek a legjobban az élelmiszerárak egész Európában

Magyarországon emelkedtek a legjobban az élelmiszerárak egész Európában

Kijöttek az Eurostat friss adatai, amelyek az unió 27 tagországának áremelkedéseit mutatták be. A 444.hu által ismertetett összeállításból kiderült, hogy januárhoz képest júliusban 10,4 százalékkal voltak magasabbak az árak itthon, ami a negyedik legmagasabb érték az EU-ban, csak Lettország, Észtország és Litvánia előzött meg minket.

Ha csak az élelmiszereket nézzük,

az egész unióban Magyarországon volt a legdurvább áremelkedése 21 százalékkal.

Ezenkívül a kenyér, a hús, a gyümölcs, a sör és az alkoholmentes italok ára is nálunk nőtt a legnagyobb mértékben.

A kenyér 37 százalékkal lett drágább, a második helyezett Litvánia lett, 20 százalékkal.

A margarin és más növényi zsírok ára is durván elszállt (46 százalék), majdnem annyira, mint a szlovákoknál – olvasható a cikkben.

A gyümölcs ára 20 százalékkal emelkedett, a söré 11 százalékkal, az alkoholmentes italoké pedig 18 százalékkal.

A helyzet várhatóan csak rosszabb lesz: Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke augusztus elején arról beszélt, hogy húsz százalék körüli infláció várható hónapokon belül.

MNB-alenök: Húsz százalék körüli infláció várható hónapokon belül

Legalább őszig, de inkább az év végéig az infláció emelkedő pályán haladó folyamata tartani fog, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is - erről beszélt a drágulás várható ütemét taglalva Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Úgy látja, európai viszonylatban az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet majd lassú mérséklődésbe.