Töretlenül drágulnak az albérletek országszerte és a fővárosban egyaránt

Töretlenül drágulnak az albérletek országszerte és a fővárosban egyaránt

Ebben is előre megyünk...

Tovább gyorsult a lakbérek emelkedése júniusban: az előző hónaphoz képest országosan 3,8 százalékkal, Budapesten 4,0 százalékkal nőttek a bérleti díjak - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH-ingatlan.com országos lakbérindexe júniusban 165,8, a budapesti 157,3 ponton állt, egy hónap alatt egyaránt 6 százalékponttal emelkedtek. Az index bázisát egyébként a 2015-ös adatok képezik, az azóta bekövetkezett változást követi nyomon.

A fővárosban az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 24 százalékkal magasabbak voltak a kínálati lakbérek, ezen belül a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos a drágulás.

Az előző év azonos időszaki szintet országosan 23 százalékkal haladták meg júniusban a bérleti díjak. A 2020. januári csúcsot a júniusi bérleti díjak országosan 14, Budapesten 10 százalékkal haladták meg, reálértéken számítva azonban továbbra is elmaradtak a járvány előtti szinttől a KSH közlése szerint.

Az elemzés alapján a járvány kitörésének évében bekövetkezett visszaesés után, tavaly február óta folyamatosan emelkednek a bérleti díjak.

A növekedés üteme 2022 elejétől országos átlagban és a fővárosban egyaránt fokozódott.

A közlemény szerint a fogyasztói árindex figyelembevételével, 2022 júniusában országosan 3,9, Budapesten 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában. A reállakbérek tavalyelőtti csökkenése előtt már 2019 végén lelassult az emelkedés, és 2020 utolsó négy hónapjában lényegében stagnáltak a lakbérek - írták.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője az adatokról elmondta: a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt Budapesten a téglaépítésű albérletek átlagos havi bérleti díja 125-350 ezer forint, a paneleké 130-290 ezer forint között volt. A kiadó szobákat pedig 35,5-118,5 ezer forintért kínálták. Az egyetemvárosok közül Debrecent a 150 ezer forintos szint jellemzi. Győrben, Pécsen és Szegeden egyaránt 140 ezer forint az átlag, Miskolcon pedig 100 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat. A kiadó szobák 40-65 ezer forintért jelentek meg a kínálatban ezen egyetemvárosokban.

Az ingatlan.com szakértője szerint a panellakások az elmúlt hetekben felértékelődtek az albérletpiacon is, mivel a távfűtéses lakásokra nem vonatkoznak a gázfogyasztást is érintő új rezsiszabályok.