Erősödött az ingatlanpiac májusban, de így is elmarad a tavaly ugyanekkor mért adatoktól

Erősödött az ingatlanpiac májusban, de így is elmarad a tavaly ugyanekkor mért adatoktól

Áprilishoz képest újra erősödött a lakóingatlanpiac országosan, a májusra becsült 12 519 darab tranzakció 5%-os emelkedést mutat az előző hónaphoz képest, de még így is 12%-kal elmarad a tavaly májusi, kiugróan erős forgalomtól - derült ki a Duna House friss, májusra vonatkozó felméréséből.

Mint írják, a panellakások forgási sebessége országosan gyorsult az elmúlt hónapban, a kelet-magyarországi panelek értékesítéséhez mindössze 2 hónap elegendő. Nyugat-Magyarországon és a főváros pesti oldalán pedig 2,5 hónap alatt jutnak el az eladók a szerződéskötésig.

A használt téglalakások Budán mennek el a legrövidebb idő alatt, de vidéken is csökkent az értékesítési idő a téglalakások esetében is a tavalyi év azonos időszakához képest, igaz, kevésbé számottevő mértékben, mint a paneleknél, teszik hozzá.

Tovább drágultak a panellakások, Budán vannak a legborsosabb árak

A Duna House országos hálózatának értékesítési adatai a panellakások töretlen drágulását mutatják. A budai lakótelepeken adták el a legmagasabb árú panellakásokat.

Vidéken májusban 458-490 ezer forint közötti négyzetméterenkénti áron lehetett panelhez jutni.

A főváros pesti oldalán az átlagár 736 ezer Ft/m2 volt a múlt hónapban, azonban a pesti paneltranzakciók között már licitáló vevők jelenlétére is volt példa idén májusban

- fogalmaznak a közleményben.

A Duna House adatai szerint téglaépítésű lakások ára is emelkedett, a főváros budai oldalán, valamint Pesten, a belvárosi területen átlagosan 950 ezer forintba került egy használt téglalakás négyzetméterenként. Kelet- és Nyugat-Magyarországon közel kétszeresére növekedett a vevők mozgástere az irányárhoz képest.

A vidéki tranzakciók között is a magasabb értékű ingatlanoké a többség.

Közép-Magyarországot leszámítva, országosan a 40-60 négyzetméter nagyságú ingatlanok voltak a legkeresettebbek.

Fontos változás, hogy

míg tavaly ilyenkor értékesített ingatlanok jelentős része a 15-20 milliós kategóriába tartozott, idén már a 40 millió forint feletti otthonokat keresték a legtöbben.

A kistelepüléseken a pandémia okozta változások óta jelentősebb ingatlanforgalmat tapasztalnak értékesítőink. A bővüléshez hozzájárult az ezeken a településeken elérhető Falusi CSOK lehetősége, amelynek meghosszabbítása továbbra is segítheti a vidéki ingatlanpiac menetelését.

A befektetők még mindig aktívak

A befektetők aktivitása továbbra is erős nemcsak Budapest, hanem vidéken is. A fővárosban a vásárlók 42%-a tartozik ebbe a vevői csoportba, akik átlagosan 54 millió forintot fordítottak idén májusban megtakarításaikból ingatlanvásárlásra.

Az ország teljes területén vezető vásárlási ok még a nagyobb lakásba költözés is. A tágasabb otthonért átlagosan 46,5 millió forintot áldoztak a vidéki vevők.