Orbán Viktor barátjának cége szemtelenül olcsón bérel lakásokat a Várnegyedben

Nem ez az első gyanús ingatlanügy az I. kerületben.

Az ügyben Veres Dávid, a kerület független (korábban DK-s) képviselője élt közérdekű adatigényléssel. Kiderült: a budai Várnegyed frekventált részén található Úri utcában a cég egy 45 négyzetméteres lakásért havonta csak 13 800 forintot, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret fizet Budavár önkormányzatának.

A Magyar Nemzet birtokába került döntéselőkészítő irat is azt bizonyítja, hogy a kerület vezetése még a kerület saját árképzésénél is sokkal alacsonyabb áron adta oda a CD Hungary-nak a kérdéses ingatlanokat. A lap arról is tudomást szerzett, hogy az Úri utcában egy 46 négyzetméteres, félkomfortos lakást 76 ezer forintért adott ki egy magánszemélynek a kerület, vagyis majdnem hatszoros áron.

A CD Hungary saját tulajdonú ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. A társaság korábbi árlistái szerint a környéken a CD Hungary átlagosan négyzetméterenként 4000 forintért kínál bérbe adó ingatlanokat. Az Úri utca 70.-ben pedig, még tavaly 6500 euróért kínált egy az önkormányzati bérleményhez nagyon hasonló paraméterekkel bíró ingatlant. Ebben az épületben jelenleg a szudáni nagykövetség kereskedelmi képviselete működik.

A Magyar Nemzet arra hívja fel a figyelmet, hogy az I. kerület eddig is értékes ingatlanai hamarosan még értékesebbek lesznek, felköltözik ugyanis a Várba három minisztérium, velük több ezer ember.

Az I. kerületben korábban több olyan eset is előfordult, amikor egyesek sokkal kedvezőbb körülmények között bérelnek ingatlanokat, mint egy átlagember. Szintén a Magyar Nemzet derítette ki, hogy a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz Nagy Gábor Tamás, a városrész polgármestere.

A Budavári Önkormányzat sajtóközleménye - így magyarázzák a történteket

Az Úri u. 70. szám alatti lakást az 1970-es évek óta a Külügyminisztérium Diplomáciai Testületet Ellátó Igazgatósága, majd jogutódjaként a CD Hungary Zrt. bérli, határozatlan idejű bérleti szerződéssel. A helyi lakásrendelet (21/2012.(X.26.) számú önkormányzati rendelet 38. § (1) bekezdése) szerint a CD Hungary Zrt. bérbeadói hozzájárulást kapott arra, hogy a lakást harmadik fél számára használatba adja, a lakás bérleti díja a mindenkori költségelvű lakbérrel megegyező összeg lett, azaz 220.218 Ft/hó. Az Úri utca 58. szám alatti lakásnak 2000. november 23-án, csere jogcímén lett bérlője a CD Hungary Zrt., határozatlan idejű bérleti idővel és 2430 Ft/hó lakbérrel, ugyanis az akkor hatályos rendelet szerint nem volt még költségelvű lakbér, ezt a konstrukciót az Önkormányzat 2012-ben vezette be. A bérlőt nem az Önkormányzat választotta ki, nem kiutalást történt, hanem a Lakástörvényben biztosított eljárás keretében jogutódlással és cserével lett a cég a lakások bérlője, ebbe az Önkormányzat nem szólhat bele. A határozatlan idejű bérlőknek – minden bérlőnek, nem csak a CD Hungary Zrt-nek – joga van a lakást tulajdonosi hozzájárulás birtokában albérletbe adni. A határozatlan idejű lakásbérleti jogviszonyt a Lakástörvény szerint az Önkormányzat csak a törvényben, rendeletben előre meghatározott felmondási okok esetén, vagy cserelakás biztosítása mellett mondhatná fel, így teljesen értelmezhetetlen az a képzet, mely szerint rakjuk ki a „keveset” fizető bérlőinket, és dobjuk piacra a lakásainkat, mert többet is „kaszálhatnánk”. A Budavári Önkormányzat gazdaságpolitikáját elsősorban nem a profit mozgatja, számunkra a társadalompolitikai szempontok sokkal fontosabbak, ezért szeretnénk megnyugtatni a több száz szociális és költségelvű lakbért fizető bérlőnket, nem áll szándékunkban az inflációt meghaladó mértékben lakbért emelni, sem a bérlőinknek felmondani csak azért, mert a kerületi ellenzék szerint keveset fizetnek. Még sokáig rághatja az „ingatlan mutyis” csontot a sajtó, mindez a tényeken nem változtat: a Budavári Önkormányzat ingatlangazdálkodása a mindenkori jogszabályoknak megfelelően zajlott és zajlik ez után is. A bérbeadási folyamat könnyen és gyorsan átlátható, ha elolvassák a vonatkozó jogszabályt, de úgy tűnik, az ellenzéki politikai érdekeknek a valóság nem kellően hangzatos.