Ingyenes WIFI-t Budapestnek!

Tokody Marcell szerint internetadó helyett ingyenes internetet kell biztosítani a fővárosban.

Előterjesztést nyújtottam be a Fővárosi Közgyűlés soron következő ülésére a vezeték nélküli internet (WIFI), mint a budapestiek számára díjmentesen elérhető szolgáltatás biztosítása érdekében - áll a Jobbik fővárosi képviselőjének közleményében.

A javaslat szorosan kapcsolódik ahhoz az aláírásgyűjtéshez, melyet a Jobbik kezdett meg a közelmúltban, s melyben négy sorskérdésben kérjük ki a lakosság véleményét. A kérdések a férfiak negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjazására, Magyarország katonai semlegességére, a bevándorlás szigorítására, valamint az ingyenes internetes alapcsomag támogatására irányulnak.

Napjainkban kijelenthetjük, hogy az internethasználat már nem luxus, hanem alapvető szükséglet, ugyanakkor ki kell emelnünk azt is, hogy az internet-használati díjak kimagaslóak nálunk, a bruttó medián ár itthon kétszerese a nyugati tagállamokban elérhetőnek és hatodik legmagasabb áron lehet hozzájutni az EU-ban.

A frissen benyújtott előterjesztésem rámutat: nemcsak Európában, hanem minden kontinensen szép számmal akadnak ingyenes WIFI elérést kínáló városok. Tokody szerint a politika által gyakran ismételt "nincs rá pénz" univerzális magyarázat ezúttal nem lehet majd elutasítási ok, hiszen több nemzetközi példa van arra, hogy az ingyenes WIFI a reklámfelületek értékesítése által nem kiadást, hanem éppen ellenkezőleg: bevételt jelent az üzemeltetőnek. Sőt, a Jobbik 2014-ben hirdette meg az "Internetbarát" települések mozgalmát, melynek eredményeképpen több nagyváros közterületein ingyenes internet-hozzáférést biztosítanak a lakosság számára.

Kíváncsian várjuk, hogy meg kíván-e felelni a városvezetés a XXI. századi igényeknek, valamint a kétharmad által elfogadott Alaptörvénynek, amelyben a következő szerepel: „Az állam - a működésének hatékonysága, a közszolgáltatások színvonalának emelése, a közügyek jobb átláthatósága és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében - törekszik az új műszaki megoldásoknak és a tudomány eredményeinek az alkalmazására.” - olvasható a közleményben.