Irak és Irán is kiakadt a síita főpap kivégzésén

"Nimr al-Nimr mártír sejk kivégzése Szaúd-Arábia vezetőinek politikai hibája" - mondta Hamenei az iráni vezető egyházi személyek teheráni gyűlésén. Úgy vélte, hogy a főpap igazságtalanul kiontott vére bosszút gerjeszt majd Rijáddal szemben. Az "isteni kéz" minden bizonnyal bosszút áll a szaúdi vezetőkön - szögezte le Hamenei, aki egyébként már az előző napon Twitter-bejegyzésben fejezte ki tiszteletét Nimr al-Nimr iránt. Honlapján olyan kép látható, amely Szaúd-Arábiát az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlítja.

Ali al-Szisztani ajatolláh, Irak vezető síita méltósága "igazságtalan agressziónak" nevezte a kivégzéseket. Közleményében saját és hívei nevében úgy fogalmazott: "végtelen szomorúsággal és sajnálattal fogadtuk a testvéreink mártírhaláláról szóló bejelentést". 

Haszan Róháni iráni elnök teljes mértékben igazolhatatlannak minősítette a szaúdi vallási vezető kivégzését.  

Szombaton az iráni Forradalmi Gárda is megtorlást helyezett kilátásba a történtek miatt. 

Szaúd-Arábiában negyvenhét embert végeztek ki szombaton terrorizmus vádjával, köztük volt a neves síita főpap is, akinek lefejezését azonnal elítélték Irán, Libanon és Irak vallási és politikai vezetői, az Európai Unió és az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet is bírálta a kivégzéseket. 

A halálos ítéletek végrehajtását szombat reggel jelentette be a szaúdi belügyminisztérium. A kivégzéseket 12 városban hajtották végre. A tárca szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez. A 47 kivégzett közül 45 szaúdi volt, illetve lefejeztek egy csádi és egy egyiptomi állampolgárt is.