Irak nekimegy az Iszlám Államnak

Az iraki erők heteken belül megkezdik a szárazföldi hadműveletet, hogy visszavegyék az Iszlám Államtól az elfoglalt területet.

Hozzátette, hogy a nemzetközi koalíció komoly támogatást nyújt ehhez a támadáshoz. A hírügynökség közlése szerint Allen úgy fogalmazott, az iraki erők heteken belül megkezdik a szárazföldi hadműveletet, hogy visszavegyék az Iszlám Államtól az elfoglalt területet.

Amerikai illetékesek az elmúlt napokban több nyilatkozatban bizonygatták, hogy a nemzetközi koalíció sikeresen lép fel az Irakban és Szíriában előrenyomuló Iszlám Állam ellen. John Kerry külügyminiszter például vasárnap a müncheni biztonságpolitikai konferencián azt mondta, hogy hogy a nemzetközi koalíció igen eredményes, hiszen visszafoglalták az IÁ ellenőrzése alatt álló terület bő ötödét, több mint 700 négyzetkilométert, és likvidálták a terrorszervezet vezetőinek felét.

A koalíció tavaly szeptember óta több mint 2000 légicsapást mért az Iszlám Államra. Az amerikai vezetést ugyanakkor bírálatok is érték amiatt, hogy a fegyverszállítás és az iraki erők kiképzése a vártnál lassabban halad. Kurd közlés szerint az északnyugat-iraki Moszulnál is kiterjedt szárazföldi művelet zajlik.