Irak nem bír az Iszlám Állammal, Amerika segítségét kéri

"Az első dolog, hogy jelentősen növeljék a légitámadások számát és a fegyverszállításokat" – mondta Abádi hétfőn a bagdadi repülőtéren indulás előtt arra a kérdésre válaszolva, hogy mit kér Barack Obama elnöktől, aki a Fehér Házban fogadja, hogy megvitassák az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet elleni harc kérdéseit. Hozzátette, hogy korábban már növelték a légitámadások számát, de még többek akarnak.

"Szigorú intézkedéseket szeretnénk a külföldi terroristák Irakba áramlásának megakadályozására". A kormányfő hozzátette: szeretnék, ha a nemzetközi közösség erőfeszítéseket tenne a dzsihadisták fő pénzforrásának számító kőolaj- és a régiségcsempészet leállítása érdekében.

Haider el-Abádi várhatóan kérni fogja azt is, hogy később fizethessenek a fegyverekért, tekintettel az olajárak zuhanására és az Iszlám Állam elleni háború költségeire.

Az Egyesült Államok tavaly augusztus óta áll annak az iszlamisták visszaszorítására alakult nemzetközi szövetségnek az élén, amely légitámadásokat intéz az iszlamisták iraki állásai ellen. Washington fegyvereket is szállított Bagdadnak, és kiképzi az iraki biztonsági erők egy részét.

Bagdad a nemzetközi támogatásnak köszönhetően jelentős területeket tudott az ellenőrzése alá vonni olyan régiókban, amelyeket az IÁ 2014 júniusában lerohant.

A légicsapásokon kívül az iraki hadsereget félkatonai erők – közöttük milíciák – is támogatják. Ninive és el-Anbár kormányzóság jelentős része azonban azóta is a "kalifátust" kikiáltó és egyre több túlkapást elkövető IÁ kezén van.