Irán új elnöke a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszi lett

Irán új elnöke a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszi lett

Véget ért szombat hajnalban a szavazás az iráni elnökválasztáson, miután a voksolást sok helyen meg kellett hosszabbítani, s a koronavírus-járvány miatt egyébként is több szavazókört állítottak fel, a részvétel rekordalacsony lehett - írja az MTI.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az első eredmények szombat délután várhatóak, végleges összesítés pedig vasárnap valószínű.

A mintegy 70 ezer szavazókörben 59 millió választásra jogosult adhatta le voksát, de az előzetes felmérések szerint csak mintegy 40 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy részt fog venni a szavazáson, ami 30 százalékponttal kevesebb a 2017-es választás részvételi arányánál.

A dpa hírügynökség megjegyzi, hogy az alacsony részvétel nagyobb zavart okozhat, mint az egyébként szinte biztos végeredmény, mert a rendszerbe vetett bizalom megrendüléséről tanúskodhat.

Több mint hatszáz jelölt akarta megmérettetni magát, de a jelölteket megrostáló Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.

Nemrég gratulált Ebrahim Raiszinak az iráni elnökválasztáson elért győzelméhez ellenfele, a mérsékeltnek számító Abdolnaszer Hemmati - jelentette az iráni állami média szombaton.

"Remélem, hogy kormánya - Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt - virágzást és elégedettséget hoz országunk számára" - áll Hemmati levelében.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy a szavazatszámlálás még tart, korábban pedig arról tájékoztatott, hogy a végleges összesítés vasárnapra várható.

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekordalacsony is lehetett.