Ha azt hitte, sok nálunk a miniszterelnök-jelölt, gondoljon Iránra, ahol 592-en jelentkeztek be az elnökválasztásra

Ha azt hitte, sok nálunk a miniszterelnök-jelölt, gondoljon Iránra, ahol 592-en jelentkeztek be az elnökválasztásra

Az, hogy kis hazánkban Karácsony Gergely tegnapi bejelentésével immáron öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mérkőzik majd meg egymással, Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Karácsony Gergely (Párbeszéd-MSZP), illetve Fekete-Győr András (Momentum), aligha mérhető össze azzal, ami Iránban történik:

a júniusi elnökválasztáson ugyanis összesen 592-en jelöltették magukat, érdekesség, hogy a jelentkezők között 40 nő is van.

A voksolás a következő hónapban, június 18-án lesz a 83 millió lakosú országban, amelyben 13. alkalommal tartanak elnökválasztást.

A hatalmas létszám vélhetően megritkul, mivel az összes jelöltet ellenőrzi Irán legfőbb jogi testülete, az Őrök Tanácsa. A megfeleltek névsorát május 27-én teszik majd közzé.

Az alkotmány egyébként kimondja feltételként, hogy a jelöltnek iráni nemzetiségűnek, büntetlen előéletűnek, 40 és 70 év közöttinek, valamint vezetői feladatok ellátásához kellően megfontoltnak kell lennie. Kikötés az is, hogy higgyen az iszlám köztársaság alapelveiben és hivatalos vallásában.

A jelenlegi elnök, Haszan Róháni nem szerepel a jelöltek között, mivel két ciklus után már nem indulhat újra a tisztségért.

A komoly jelöltek közül mindegyik keményvonalas, kivéve Mohszen Hasemi Rafszandzsánit, a négy éve elhunyt korábbi elnök, Akbar Hasemi Rafszandzsáni legnagyobb fiát, aki jelenleg a teheráni városi tanács tagjaként tevékenykedik, és egyértelműen a reformerek közé sorolják az elemzők.

(Telex)