Irán ideiglenesen felfüggesztette titkos, feszültségcsökkentő tárgyalásait Szaúd-Arábiával

Irán ideiglenesen felfüggesztette titkos, feszültségcsökkentő tárgyalásait Szaúd-Arábiával

Irán ideiglenesen felfüggesztette titkos, feszültségcsökkentő tárgyalásait Szaúd-Arábiával - jelentette vasárnap egy iráni híroldal, amely közel áll a hatalomhoz, de nem adott magyarázatot a döntésre. Az AP hírügynökség azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az előző nap Szaúd-Arábiában kivégzett 81 elítélt között mintegy három tucatnyi síita volt.

Irán körülbelül egy éve folytat titkos tárgyalásokat Bagdadban térségbeli nagy riválisával, Szaúd-Arábiával. Ezeknek a végső célja a két ország között 2016-ban megszakadt diplomáciai kapcsolat helyreállítása. A következő tárgyalási forduló szerdán lett volna.

Szaúd-Arábiában a szombaton kivégzett 81 embert - 73 szaúdit, hét jemeni és egy szíriait - különféle bűncselekményekért - egyebek között gyilkosságért és terrorizmusért - ítélték el. A kivégzettek között volt olyan 37 szaúdi, akit ugyanabban az ügyben ítéltek el. Ők biztonsági tisztségviselőket akartak meggyilkolni, illetve rendőrőrsökön és rendőrségi konvojokon ütöttek volna rajta. A jemenieket a síita húszi lázadókhoz köthető terrorcsoport létrehozásával vádolták.

Szaúd-Arábiában síiták főleg az ország keleti részén élnek, és régóta panaszkodnak arra, hogy másodrangú állampolgárokként kezelik őket. Amikor síita elítélteket végeztek ki az országban, az mindig felháborodást váltott ki a térség síiták lakta országaiból, főleg a legnagyobból, Iránból - írták a hírügynökségek. Irán támogatja a jemeni húszi lázadókat is.

(MTI)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}