Irán szerint a gyakorlatban még mindig élnek a szankciók

A Washington által szított "iranofóbia" miatt senki sem üzletel az iszlám köztársasággal - panaszolta hivatalos honlapja szerint Hamenei teheráni munkások előtt.

Teherán tavaly nyáron jutott megegyezésre vitatott atomprogramjáról a nagyhatalmakkal, ami után januárban feloldották az Iránnal szembeni nemzetközi büntetőintézkedések nagy részét.

Hamenei egyúttal bírálta, hogy az amerikai igazságszolgáltatás kétmilliárd dollár befagyasztott iráni vagyont foglalt le hivatalos források szerint.

"Az Egyesült Államok igyekszik feszültséget kelteni, utána pedig panaszkodik, hogy bizalmatlanok vagyunk vele szemben"

- tette hozzá.

Az amerikai legfelsőbb bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy a befagyasztott alapokból kifizethető kártérítés az Irán által támogatott terrorszervezet áldozatainak és hozzátartozóiknak, köztük a Hezbollah libanoni síita milícia által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett pokolgépes merénylet, valamint a szaúd-arábiai Hobarban 1996-ban elkövetett robbantás áldozatainak. Bejrútban 241 amerikai vesztette életét, a hobari merényletnek pedig 20 halottja és 372 sebesültje volt. A hozzátartozókkal együtt több mint 1300 ember jogosult kárpótlásra. Teherán bírálta, s gyakorlatilag lopásnak nevezte a döntést, s kilátásba helyezte, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi az ügyet.

Az európai és ázsiai pénzintézetek is vonakodnak üzletelni Iránnal az amerikai nyomásgyakorlás miatt. Washington a terrorizmus támogatása, az emberi jogok lábbal tiprása és ballisztikus rakétaprogramja miatt továbbra is szankciókkal bünteti az iszlám köztársaságot.