Iránnak kivételes lehetősége van

Obaman szerint idén évtizedek óta a legjobb alkalom mutatkozik arra, hogy a kétoldalú viszony javulásnak induljon.

Obama a perzsa újév (norouz) alkalmából küldött videoüzenetet az irániaknak. Ebben úgy vélte, idén évtizedek óta a legjobb alkalom mutatkozik arra, hogy a kétoldalú viszony javulásnak induljon, és ha most nem ragadják meg, hosszú ideig várni kell majd a következő lehetőségre.

Az elnök szerint az atomprogramról folyó tárgyalásokon haladást értek el, de maradtak még nézeteltérések is, és a következő hetek kulcsfontosságúak lehetnek az áttörés szempontjából. Mindkét országban vannak ellenzői is a megállapodásnak - tette hozzá Obama.

Hangoztatta azt is, hogy Teherán betartotta azokat a kötelezettségvállalásokat, amelyeket a már érvényben lévő ideiglenes megállapodásban tett.

Ha sikerül megmaradni a kompromisszum útján, az az irániaknak jobb lehetőségeket jelent. Ha viszont az iráni vezetők úgy döntenek, hogy letérnek erről az ösvényről, az ország lakossága elszigetelt marad, és lehetőségei továbbra is korlátozottak lesznek - fogalmazott az amerikai elnök.

Irán és a nemzetközi közösséget képviselő hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat ugyanis azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, amit a teheráni vezetés következetesen tagad.

A felek most a március 31-re kitolt határidőig szeretnének megállapodásra jutni egy keretszerződésről, június 30-ra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.