Írország, Norvégia és Spanyolország is elismeri az önálló palesztin államot

Írország, Norvégia és Spanyolország is elismeri az önálló palesztin államot

A három európai ország egyöntetűen hozta meg a döntést. Izrael azonban mindhárom esetben súlyos diplomáciai lépéssel reagált.

Spanyolország, Norvégia és Írország egyaránt bejelentette szerdán, hogy hivatalosan elismerik az önálló palesztin államot. Mindhárman azt gondolják, egymással párhuzamosan meghozott döntésük nélkül a Közel-Keleten nem volna lehetséges a béke.

A Reuters azt írja, korábban Málta és Szlovénia is már jelezte, hogy kész a független palesztin állam elismerésére, ám

Magyarország és Csehország szilárdan Izrael mellett áll.

Az MTI beszámolója szerint Simon Harris ír kormányfő sajtótájékoztatóján azt mondta, Írország Norvégiával és Spanyolországgal összehangoltan hozta meg ezt a döntést, és bízik benne, hogy a következő hetekben további országok is csatlakoznak hozzájuk.

"Fontos és történelmi nap a mai Írország és Palesztina számára"

- fogalmazott az ír miniszterelnök, hozzátéve, hogy csak a kétállami megoldás révén lehet elérni a békét és a biztonságot Izrael és Palesztina számára.

Az államiság elismerése különleges jelentőséggel bír Írországban, tekintettel az ország történelmére - jegyezte meg Harris.

"Államunk alapítói számára a legfontosabb dolog volt kivívni, hogy elfoglalhassuk helyünket a nemzetközi színtéren, és hogy más országok is elismerjék azt, hogy jogunk van ott lenni" - érvelt az ír kormányfő. Felidézte, hogy Írország 1919. január 21-én kérte a nemzetközi közösséget, hogy ismerjék el önálló, független államként. Akkor az írek sajátos nemzeti identitásukra, történelmi küzdelmükre, illetve az önrendelkezéshez és az igazsághoz való jogukra hivatkoztak, és ma ugyanezek alapján érvelnek a palesztin állam elismerése mellett - mondta az ír miniszterelnök.

Harris hozzáfűzte azt is, hogy

Írország annak idején egyértelműen elismerte Izrael államot és Izrael állam jogát ahhoz, hogy "szomszédaival békében és biztonságban létezhessen".

Micheál Martin ír külügyminiszter az X-en jelezte, hogy Palesztina hivatalos elismerése Írország részéről május 28-án lép hatályba.

Izrael a bejelentés nyomán azonnal hazarendelte dublini nagykövetét.

Norvégia szintén elismeri az önálló palesztin államot

Norvégia is önálló államként fogja elismerni Palesztinát - jelentette be a norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Store szerdán.

Az önálló palesztin állam "elismerése nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten" - fogalmazott Store. A miniszterelnök közlése szerint a döntés május 28-án lép érvénybe.

Norvégia hosszú ideje kitart a nemzetközi konszenzus mellett, miszerint az izraeli-palesztin konfliktust csak a kétállami megoldás zárhatja le.

"Palesztinának alapvető joga, hogy független állam legyen"

- jelentette ki Store sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Norvégia "Palesztinát független államként ismeri el, annak minden jogával és kötelezettségével".

A norvég kormány szerint a Világbank még 2011-ben elismerte, hogy Palesztina fontos lépéseket tett a nép által igénybe veendő szolgáltatásokhoz szükséges nemzeti intézmények kiépítése felé, ami az állammá alakulás alapvető része. Ezen felül a norvég kormány elmondása szerint a Gázai övezetben dúló háború és a ciszjordániai törvénytelen cselekedetek és területi viták miatt rosszabb a közel-keleti helyzet, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a lépésre reagálva bejelentette, hogy Izrael hazarendeli oslói nagykövetét, továbbá hasonló diplomáciai döntés miatt Izrael spanyolországi és írországi nagyköveteit is hazahívja.

Kac bejelentésében hozzátette, hogy "Írország és Norvégia a mai nappal azt az üzenetet kívánja közvetíteni a palesztinok és az egész világ felé, hogy a terrorizmus kifizetődő".

Korábban az Európai Unió több tagországa is jelezte, hogy a közel-keleti, különösen az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához kétállami megoldás szükséges, így a tervek között szerepel az önálló palesztin állam elismerése.

Spanyolország is elismeri a palesztin államot

A spanyol kormány ugyancsak május 28-án önálló államként fogja elismerni Palesztinát - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol parlamentben szerdán Madridban.

"Azok az országok, amelyek hisznek a szabályokon alapuló nemzetközi rendben, kötelesek Ukrajnában és Palesztinában kettős mérce nélkül fellépni, és minden tőlük telhetőt megtenni, humanitárius segítségnyújtással, a kitelepítettek ellátásával és minden politikai eszköz felhasználásával, hogy kimondják: nem engedjük, hogy a kétállami megoldást erőszakkal lerombolják" - fogalmazott a kormányfő.

Pedro Sánchez továbbá nyíltan bírálta az izraeli miniszterelnököt, akiről úgy fogalmazott: "továbbra is bombázza Gázát", és "nincs béketerve Palesztina számára".

(Címlapkép: Palesztinpárti tüntetés Torinóban 2024. május 18-án. MTI/EPA/ANSA/Tino Romano)