Négyszer bántalmaztak iskolaőröket, egy vizsgálat folyik az ő túl agresszív fellépésük miatt

Négyszer bántalmaztak iskolaőröket, egy vizsgálat folyik az ő túl agresszív fellépésük miatt

Eddig négy esetben indult büntetőeljárás iskolaőröket érintő bántalmazás miatt – írta a Népszava pénteken az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kapott tájékoztatás alapján.

A lap emlékeztet, hogy múlt héten a Balassagyarmati Járásbíróság ítélt jogerősen egy év tíz hónap, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre egy 43 éves nőt, aki tavaly októberben rátámadt az iskolaőrre egy salgótarjáni iskolában.

A Népszava úgy tudja, egy intézményben azért indult belső vizsgálat, mert az iskolaőr túl agresszíven lépett fel egy diákkal szemben. Az ORFK megerősítette: egy esetben valóban felmerült annak a gyanúja, hogy az iskolaőr hatáskörét túllépve intézkedett. A körülményeket az illetékes rendőrkapitányság büntetőeljárás keretein belül vizsgálja.

Kitértek arra is, hogy a március 8-tól elrendelt távoktatás idejére az iskolaőrök egy részét átvezényelték a rendőrkapitányságokra, ahol bűnmegelőzési feladatokkal bízták meg őket, egyes iskolaőröket pedig másik oktatási intézménybe irányítottak. A szakképző intézményekben, az ott folyó gyakorlatok miatt az iskolaőrök szolgálatellátása a digitális oktatás ellenére is változatlan maradt. Március 8-ig 522 iskolaőr volt szolgálatban, tavaly szeptember óta a távoktatás elrendeléséig 323 alkalommal kellett intézkedniük, az esetek következtében 80 eljárás indult.

(MTI)