Ismét meghosszabbítja a lakossági kamatstopot kormány

Ismét meghosszabbítja a lakossági kamatstopot kormány

A 2024 végéig érvényben lévő döntésről Nagy Márton számolt be, némi brüsszelezés és a háború emlegetése közepette.

A kormány újabb fél évre, idén december 31-ig meghosszabbította a lakossági hitelek kamatstopját - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője csütörtökön. Az általában válság esetén használt intézkedés értelemszerűen a jelzáloghitelesekre vonatkozik.

Nagy Márton szerint ez nagyjából 300 ezer családnak jelent segítséget a magas hozamkörnyezet negatív hatásai ellen.

Ez sem a kormány hibája, zúg a propaganda

Mint ismert, a kamatstop intézményét 2022 januárjában vezették be, azóta pedig többször módosították, illetve meghosszabbították. A tárcavezető szerint

a most felélesztett intézkedés a bevezetése óta eltelt két és fél évben összesen 266 milliárd forintos megtakarítást jelentett az érintetteknek.

Igaz, a fideszes miniszter arról nem számolt be, hogy a teljes hitelállomány pontosan mennyit is takar.

Nagy Márton nyilvánvalóan csak az Orbán-kormány szempontjából pozitív adatokat ismertette, azt a látszatot keltve, mintha semmi sem a kormányzat hibája lenne.

A nemzetgazdasági miniszter némi kormánypropagandát is hangoztatott, de a brüsszelezés és a háború emlegetésén túl úgy érvelt, hogy szerinte célzott és hatékony kormányzati beavatkozás nélkül családok veszítették volna el otthonukat, a megemelkedett törlesztőrészletek miatt. A közlés alapján a kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.

A Portfolio.hu azt írja, az újabb hosszabbítás nyilvánvalóan újabb tízmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést jelent a bankszektornak.

A gazdasági portál arra is kitért, hogy a kkv-hitelek idén március 31-én lezárult kamatsopjával együtt 400 milliárd forint feletti összegbe került az intézkedés eddig a bankoknak.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőről tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 2024. április 8-án. MTI/Purger Tamás)