Ismét fej-fej mellett a két osztrák elnökjelölt

Az osztrák államfőválasztás december 4-én esedékes elhalasztott fordulója előtt a baloldali Alexander Van der Bellen, és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer támogatottsága ismét szinte megegyezik.

A meinungsraum.at osztrák közvélemény-kutató szerint a két jelöltet nagyjából ötven-ötven százalék támogatja.

A nem reprezentatív felmérést az intenzív választási kampány megkezdése előtt, október végén végezték, mintegy hatszáz fő megkérdezésével.

A felmérés szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szavazóinak 83, míg az Osztrák Néppárt (ÖVP) választóinak 51 százaléka szavazna Van der Bellenre.

Hofer a szociáldemokrata szavazók 10, míg a néppárti voksolók 35 százalékának szavazatára számíthat.

A néppárt támogatói bizonytalanabbak: 14 százalékuk még tanácstalan, hogy kire adja majd voksát.

A szociáldemokrata választók 7 százaléka nem tudja még, hogy kire szavazzon.

Az utóbbi napokban több néppárti politikus is kiállt Van der Bellen mellett.

Trump győzelme lehet a kulcs?

Az elemzők szerint Van der Bellen azért tud jobban mozgósítani, mert többen látják úgy, hogy Ausztria hírnevének jobbat tesz majd elnökké választása.

Ugyanakkor az osztrákok többsége úgy látja, hogy Donald Trump republikánus párti jelölt amerikai elnökké választása a szabadságpárti jelöltnek kedvez az osztrák államfőválasztáson,

és csupán 9 százalék véli úgy, hogy a Zöldek által támogatott jelölt tud majd profitálni belőle - olvasható a Gallup intézet csütörtökön bemutatott közvélemény-kutatásában.

A felmérés szerint a Zöldek pártjának szavazói a legszkeptikusabbak, 66 százalék szerint Hofer profitálhat az amerikai elnökválasztás eredményéből.

Van der Bellen nagyon rajta van, hogy bukja az osztrák elnökválasztást

A zöldpárti osztrák politikusnak nagyon rosszul állhat a szénája, amit mi sem jelez jobban, hogy a Die Presse beszámolója alapján már csak ellenfele, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben induló Norbert Hofer egyre agresszívabb pocskondiázásában lát némi esélyt a felzárkózásra."Nem akarom, hogy Ausztria legyen az első Nyugat-európai állam, amit uralma alá hajt a legális demagógia"- mondta.