Isten egy budapesti és egy erdélyi háza bekerült a Föld legszebb templomai közé

Elkészítette a legszebb templomok listáját a Telegraph. Huszonhat egyházi épület került fel a rangsorra, ezek között szerepel a budapesti Mátyás-templom és Szászfehéregyháza temploma.

Hol karácsonyozz? – tette fel a kérdést a szigetországi sajtótermék, majd meg is adta a feleletet, ami miatt a magyarok szíve-lelke büszkén dagadhat. Szászfehéregyháza (Viscri) evangélikus erődtemploma, Brassó közelében, az erdélyi Szászföldön található. Első lakói székelyek voltak, helyükre a XIII. század elején telepítettek szászokat. Kis halmon áll 15. századi gótikus szász erődített temploma, mely egy korábbi kápolna helyére épült; 1993 óta a Világörökség része. Védőfalát több torony erősíti. 1910-ben a településnek 791, többségében német lakosa volt, jelentős román kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Nagy-Küküllő vármegye Kőhalmi járásához tartozott.

A Mátyás-templom vagy Budavári Koronázó Főtemplom (hivatalos nevén Budavári Nagyboldogasszony-templom) Budapest I. kerületében, a Szentháromság téren áll, az egyházi hagyomány szerint a templomot Szent István király alapította 1015-ben. Erre nézve okirat nem maradt fenn, de a tatárjárás előtti alapítás bizonyosnak tetszik. Természetes az épületet az elmúlt évszázadokban jelentősen feltuningolták.

Számunkra, magyarok számára egyértelmű, hogy hol karácsonyozzunk.