Vona Gábor feljelentése miatt kaptak el két magyar terroristajelöltet

Az egyiket már Törökországból küldték haza. Interneten keresgéltek, fenyegettek.

Ha elítélik őket, akár 5-10 év börtönt is kaphatnak.

"Elvileg hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz?"

- kérdezte az elsőrendű vádlott a népszerű Gyakori kérdések oldalon, így ismerkedett meg a másodrendű vádlottal.

Az oldal szlogenje amúgy: "amit máshol nem mertél... itt megkérdezheted!" Azért ennyire nem kéne komolyan venni.

Akármennyire is trolloknak vagy unatkozó hülyegyerekeknek tűnnek a fentiek alapján, komolyan  gondolták a dolgot: 2015 októberétől 2016 januárjáig több üzenetet is váltottak egymással a témában az oldalon, ami után a kérdező el is utazott Isztambulba, hogy kapcsolatot találjon az iszlamista terroristák felé. A törökök viszont őrizetbe vették és visszaküldték Magyarországra.

A másodrendű vádlott Magyarországon maradt, bár ígérete szerint később csatlakozott volna társához, ha már neki sikerült belépnie a terroristákhoz. Sokkal okosabb viszont ő sem volt: a Facebookon rendszeresen kommentelgetett, és terrortámadásokkal kapcsolatos terveiről beszélt.

2016 szeptemberében tartóztatták le őket, egyikük egy hónap előzetes után lakhelyelhagyási tilalommal hazamehetett, a másik azóta is előzetesben ül, ennek egy részét  az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben töltötte.

A bíróságról tudósító Index azt írja, a fiúk olyanok, amilyennek képzelnénk őket: látszik, hogy nem ők voltak az osztály legmenőbb arcai, egyikük szemüveges, vékony, és még az iskolából is eltanácsolták egy állatkínzásos ügy miatt.  Sokat számítógépezett, látogatta az An-Nuszra és a norvég tömeggyilkos Breivik oldalait. Számítógépét Breivik és Adolf Hitler felhasználó néven használta.

Frissítés: Vona Gábor feljelentéséből indult az egész

Az Index azt is írja, hogy a tárgyaláson elhangzott, miszerint Vona Gábor Jobbik-elnök feljelentése nyomán kezdődött el az egész ügy, aminek köszönhetően a hatóságok kezére került a két terroristajelölt.

Eszerint Sz. Dániel Magyar Mohamed néven kommentelt Vona Gábor Facebook-oldalán olyanokat, hogy

„Ennek a bolygónak az ura az Iszlám Állam lesz, csak idő kérdése. Allah legyen velünk!”, vagy „Hamarosan bekövetkezik a katasztrófa. Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek. Én vagyok a legnagyobb Magyarországon, hamarosan megismerik a nevem.”

Sz.Dániel mindezt a tavaly július 14-én elkövetett nizzai terrortámadás után írta, Vona Gábor pedig feljelentést tett ellene. Az egész eljárás ezzel indult, sőt, nem csak Sz. Dánielt, hanem társát, F. Viktort is emiatt kapták el azután, hogy hazatért Törökországból. A hatóságoknak tehát a legnagyobb kormánypropaganda közben sem tűnt fel, hogy egy fiatal férfit Törökországból toloncoltak vissza, ehhez közvetett módon, de a Jobbik-elnök nyilvános fenyegetések miatt tett feljelentése kellett.