Iszonyú pusztítást művelt a földrengés Japánban

Az európai idő szerint csütörtökön kezdődött földrengéssorozatban 41 ember halt meg, kétezer embert kórházban ápolnak különböző súlyosságú sérülésekkel.

A legerősebb lökés péntek este (japán idő szerint szombat hajnalban) történt, s 7,3-as erősségű volt.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=w46a1voGahs]

A rengések színhelyén, Kumamoto prefektúrában egész éjszaka erősen esőzött, ráadásul viharos volt a szél, ami nagyon megnehezítette a túlélők után kutató mentőegységek munkáját. Napközben már nem esett. Katonák, rendőrök és tűzoltók - összesen lassan 30 ezren - vasárnap is folytatták az eltűntek utáni kutatást a romos épületek között.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=dHj9YRDveTo]

Japán szakértők szerint a földmozgások még legalább egy hétig folytatódhatnak, és nem zárható ki egy újabb, nagy erejű földrengés sem.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=nDM8YOvheak]

Kumamoto prefektúrában gyakorlatilag teljesen leállt a tömegközlekedés, lezárták az autópályákat is. A prefektúrában és a vele szomszédos Óitában 240 ezer embert szállásoltak el ideiglenesen befogadóközpontokban, iskolákban és kormányzati épületekben. Kumamotóban csaknem 80 ezer háztartásban teljesen szünetel az áramszolgáltatás, 380 ezer épületben pedig víz sincs.

Mozog

Japán a Föld egyik leginkább földrengésveszélyes területének számít, hiszen négy tektonikus lemez találkozásánál fekszik. A bolygón észlelt legnagyobb földmozgások 20 százaléka minden évben Japánban történik.