Itt a vége: saját embere is a dél-koreai elnök ellen vallott

Az újság szerint An Dzson Bom, az elnökasszony koordinációs és politikai ügyekért felelős egykori tanácsadójának  meghallgatásán egyértelművé vált: Pak Gun Hje tudott arról, hogy a Samsung Electronics vállalatcsoport vezetési struktúrája megváltoztatásával akarta rendezni a konszernnél jelentkező problémákat.

Miután az államfő személyesen találkozott Li Dzse Jonggal, a konglomerátum alelnökével és megbízott vezetőjével, a Samsung engedélyt kapott két leányvállalata összeolvadására.  A két cég

legnagyobb részvényese az állami nyugdíjalap volt, így a kormány hozzájárulása kellett a tranzakcióhoz.

A kisebbségben lévő részvényesek ellenezték a két leányvállalat fúzióját, ennek ellenére ez megtörtént. Az összeolvadás révén Li Dzse Jong növelni befolyását a Samsung Electronicsban.

Nem sokkal később Li

több millió dollárt utalt át

az államfő barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil által irányított két alapítványnak.

Csoj az államfőt érintő korrupciós botrány kulcsfigurája, aki ellen bírósági eljárás folyik. A vád szerint

16 céget vett rá arra, hogy összesen 77,4 milliárd vont (65 millió dollárt) adományozzanak a két alapítványnak,

amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták.

An Dzson Bom azt is mondta az alkotmánybírósági meghallgatáson, hogy az államfő személyesen határozta meg a Csoj alapítványainak átutalandó hárommilliárd vonos összeget (2,5 millió dollárt), amelyet a nagy vállalatoknak kellett "áldozniuk" a kultúrára és sportra.

A dél-koreai parlament december 9-én úgy döntött, hogy megindítja a Pak leváltását célzó eljárást,  felfüggesztették őt tisztségéből, de a végső szót az alkotmánybíróságnak kell kimondania. Ha helybenhagyja a parlament döntését,

azzal véglegessé válik Pak Gun Hje leváltása.

A Csoj ellen indított eljárásban az ügyészség bűnrészesként nevezte meg az államfőt, aki megbízatása megszűnéséig a törvények fölött áll, ezért nem indítható elleni bűnvádi eljárás. A Koreai Köztársaság megalakulása óta még soha nem fordult elő, hogy az ország elnökét bűncselekménnyel gyanúsítsák.