Itt fog idén fesztiválozni Vona Gábor

Augusztus első felében a Gyergyói-medence és egész Székelyföld leglátogatottabb rendezvénye az Erdélyi Magyar Ifjak által megálmodott fesztivál.

Érdekes összefüggést ad az idei, XII. EMI-tábornak a terrorvád miatt bebörtönzött, jelenleg házi őrizetben lévő vármegyések ügye, és általában a román államnak az erdélyi magyarsághoz való ellenséges hozzáállása, amely az utóbbi időszakban különösen felerősödött: a székely zászló használatának ellehetetlenítése, a nyelvhasználat korlátozása, a magyar polgármesterek folyamatos vegzálása, Szávay István magyar országgyűlési képviselő kitiltása és még sorolhatnánk. Kérdés, hogy ezek után mire számíthat a hatóságok részéről a gyergyói fesztivál, amelyen várhatóan idén is szép számmal vesznek részt a magyar önrendelkezést követelő hazafiak.
 
A rendezvény nagy népszerűségnek örvend mind az erdélyi, mind a Kárpát-medence többi pontjáról érkező fiatalok között, akik a napközbeni előadások, kulturális, hagyományőrző és sportprogramok után olyan zenekarok koncertjein bulizhatnak, mint a Beatrice, a Road, az Ismerős Arcok vagy éppen Kowalsky. 
 
Az EMI keretein belül fogja megtartani nyári táborát a Jobbik Ifjúsági Tagozat is, amely minden évben több száz fős csapattal képviselteti magát a rendezvényen. Az ifjúsági szervezet egy részvételre buzdító videóval is készült Vona Gáborral közösen, aki szerint a nemzeti fesztivál az a hely, ahol mindenki átérezheti, hogy "egy vérből valók vagyunk."