Itt vannak a válaszok a Vida Ildikó körüli kínos kérdésekre

Mi a helyezet a hiányzó ezermilliárd forinttal? Mi a helyzet az amerikai cégekkel? Mit követett el Vida Ildikó? Mégis, miért zajlik ez az egész cirkusz? Mi köze van Vida Ildikónak a jobbikos Kovács Bélához? Vida Ildikó most korrupt vagy nem?

Nem merültek fel olyan tények, melyek arra utalnának, hogy a NAV rendelkezésére álló jogi eszközök törvényes vagy jogtalan alkalmazásával megkísérelt volna amerikai érdekeltségű cégeknek adózási, pénzügyi, illetve gazdasági érdeksérelmet okozni - írja a házon belüli vizsgálatot lezáró, összefoglaló jelentésében az állami adó- és vámhatóság. A vizsgálatot november elején, vagyis négy hónappal ezelőtt rendelte el Vida Ildikó. A jelentést a Nemzetgazdasági Minisztérium hozta nyilvánosságra, a dokumentumban vélhetően néhány személy és cég neve kitakarásra került.

Miért volt szükség a belső vizsgálatra?

A beszámoló kitér arra, hogy a Nemzeti Adós- és Vámhivatal azért indított vizsgálatot, mert a hatóság külső megítélése a sokszor önmagára hivatkozó sajtó hatására az utóbbi időben negatív jelleget öltött. Az egyes állításokat tárgyszerű bizonyítékkal alá nem támasztó, „előítéletes” írások azt sugallták, hogy a NAV jogszerűtlen eljárásokat folytat le. A jelentés szerint mindössze két konkrét vádcsoport fogalmazódott meg.

Mi a helyezet a hiányzó ezermilliárd forinttal?

Az egyik esetben a NAV egyik meg nem nevezett munkatársa azt állította, hogy éves szinten 1000 milliárd adóbevétel-kiesésért felelős a hatóság. Mint ismeretes korábban Horváth András, kiugrott adóellenőr beszélt ezekről az anomáliákról, de bizonyítékkal nem állt elő. A vizsgálat emlékeztet arra, hogy 2014-évben a költségvetés általános forgalmi adó bevétele (3035,5) milliárd forint volt, amely körülbelül hét százalékkal meghaladja az előző évi bevételt. Ez a NAV fokozott ellenőrzési, végrehajtási és perképviseleti gyakorlatának tudja be.

Mi a helyzet az amerikai cégekkel?

A második esetben az amerikai érdekeltségű cégek kapcsán merültek fel olyan híresztelések, hogy az állam- és vámhatóság nem a jogszabályokban előírt módon folytat le egyes adóellenőrzéseket. A jelentés szerint a vizsgált amerikai érdekeltségű cégek az összes vállalkozás két ezrelékét alkotják. A rendelkezésre álló vizsgálati dokumentáció alapján nem merültek fel olyan információk, amelyek arra utalnának, hogy a NAV az amerikai érdekeltségű cégekkel szemben bármilyen diszkriminatív intézkedést alkalmazott volna. Ugyancsak nem volt arra utaló tény, hogy a NAV mellőzte volna az amerikai cégek által tett közérdekű bejelentések kivizsgálását.

Nem történt akkor semmi hézag?

A vizsgálat tízezer esetből mindössze öt esetben tapasztalt az általános eljárás rendtől eltérő szokatlan körülményt, ezek soron kívül kivizsgálását elrendelte a NAV elnöke.
Négy, egyes adókötelezettségek vizsgálatára irányuló ellenőrzés során nem készült jegyzőkönyv, tehát a hatóság az ellenőrizési eljárásokat nem zárta le, a hibát fokozta, hogy összesen 41,7 millió forint kiutalására került sor.

Mit követett el Vida Ildikó?

Az Egyesült Államok kitiltotta. Ezt Vida maga is bevallotta. Goodfriend úgy nyilatkozott, hogy akiknek 7750-es proklamáció alapján megtiltották a beutazást, azok korrupt tevékenységet folytató kormánytisztviselők. Az amerikai nagykövetség volt ügyvivője a Népszavának azt mondta, hogy a kitiltást nem azért alkalmazták, mert az illető személy nem gyakorolt megfelelő ellenőrzést a hivatal felett, amelyet vezet, hanem azért, mert maga az említett személy olyan tevékenységet – korrupt cselekményt - követett el, amelyre a proklamáció vonatkozik. Ha tehát valaki jelentkezik, hogy engem a 7750-es proklamáció értelmében kitiltottak, akkor azt jelenti, hogy elismeri, hogy korrupt tevékenységben érintett. Goodfriend arról is beszélt, hogy nem Washingtonnak kell bizonyítania, hanem a magyar kormánynak kell nagyobb átláthatóságot biztosítania. „A jogi helyzet feltehetően úgy áll, hogy az elnöki proklamációban megfogalmazott valamilyen elvárást megszegték a kitiltott személyek, ugyanakkor ebből még nem következik az, hogy a magyar jog alapján bűncselekményt követtek volna el” – fogalmazott Schiffer András az LMP társelnöke miután találkozott az amerikai ügyvivővel.

Ezek szerint nem adott semmiféle bizonyítékot az Egyesült Államok?

Dehogynem. Az amerikai diplomácia átadott egy kétoldalas levelet amiben többek között a trafikbotrányról és Horváth András, egykori NAV ellenőr nyilvános sajtó nyilatkozatairól írt. Semmi újat nem állított. A levelet a kormány nevetségesnek nevezte, fel is töltötte a honlapjára, hadd szóljon. A dokumentumon pecsét, dátum, hitelesítés nincs.

De, akkor miért kellene lemondania Vida Ildikónak?

Miután Vida Ildikó elismerte, hogy felkerült az Egyesült Államokból kitiltottak listájára, a legtöbb párt - az MSZP, az Együtt-PM, a DK, az LMP - a lemondását követelte, hiszen állításuk szerint a hivatal elnöke beismerte: korrupció gyanújába került.

Egyedül a Jobbik fogalmazott árnyaltabban. Szilágyi György a Jobbik képviselője azt javasolta, hogy a NAV elnöke, azért mondjon le posztjáról, mert ezzel megmenthetné a NAV-ot attól, hogy egy korrupt szervezetként éljen az emberek tudatában. Vona Gábor parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott, hogy amikor a Fidesz-KDNP képviselői számon kérik Vida Ildikó ügye kapcsán, hogy ez nem korrekt, ne kiáltsunk egyből bűnöst, ne prejudikáljunk, illesse meg az embert az ártatlanság vélelme, akkor ebben a kormánypárti politikusoknak igazuk van. Ugyanakkor szerinte az ártatlanság vélelme megilleti Kovács Bélát is, a jobboldali ellenzék európai képviselőjét, akit egyesek azzal vádolnak, hogy Oroszország ügynöke. Szerinte az volna a feladat, hogy a kormány tisztázza van korrupció a kormányban vagy nincs korrupció. A Jobbik elnöke szerint, ha fideszes képviselők  ragaszkodnak ahhoz, hogy nem volt korrupció, igyekeznek ezt titkolni, akkor lehet, hogy belerokkannak egy geopolitikai játszmába. Ha föltárják a korrupciót, akkor lehet, hogy a népharag fogja őket elüldözni, de hát ilyen ez a politika.

Mégis, miért zajlik ez az egész cirkusz?

A Jobbik elnöke szerint tőlünk nem is olyan messze, egy szomszédos országban egy hatalmas geopolitikai játszma zajlik. Oroszország és az Egyesült Államok Ukrajna területén háborút folytat. Gorbacsov mondta, hogy egy újabb hidegháborús korszakba léptünk. Ebből a hidegháborús szemszögből kell sokszor a Magyarországon zajló a belpolitikai eseményeket vizsgálnunk, hogy ne növekedjen Magyarországon a nemzetközi befolyás hatása. Nos, ebből a szempontból értékelve a kitiltási botránynak is vannak különféle nézőpontjai.

Schiffer András miután találkozott az amerikai ügyvivővel, azt mondta, hogy a kitiltási botránnyal Amerika nem azért akar nyomást gyakorolni a kormányra, hogy Magyarország is elfogadja az Európai Unió és az Egyesült Államok között készülő szabad kereskedelmi egyezményt. Az LMP vezetői azért Goodfriendnek is elmondták, hogy ők is elutasítják az egyezményt. Az LMP különutas baloldaliságával nem is túl népszerű, a nyíltan atlantista Demokratikus Koalíciónál vagy Kész Zoltánnál.

Idén január elsejével létrejött az Eurázsiai Gazdasági Unió, miközben késik az USA-EU szabad kereskedelmi megállapodás. A magyar kormány megrendelte Paks bővítését, az oroszoktól. Mindez bosszantja Washingtont. Azóta Putyin is járt Budapesten. Goodfriend időközben családi okokra hivatkozva távozott, Colleen Bell nagykövet asszony, a követség új vezetője pedig egy kicsit óvatosabb politikát folytat a magyar kormánnyal szemben.

Vida Ildikó most korrupt vagy nem?

Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. A NAV ma nyilvánoságra hozott belső vizsgálata tízezer ügyből, öt esetben állapított meg olyan ügyet, ahol történt valami rendkívüli. Ez összességben néhány tízmillió forintot érint, Vida Ildikó soron kívüli vizsgálatot ígért. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ugyanakkor a NAV hírneve is fontos, hiszen ez a hatóság biztosítja, hogy a magyar államnak legyen miből gazdálkodnia. Az amerikai diplomácia országunk egyik, hanem a legfontosabb ütőerére tapintott rá.