Hamarabb kapják vissza áfájukat a kkv-k

Hamarabb kapják vissza áfájukat a kkv-k

Hamarabb kapják vissza áfájukat a kkv-k és szeptember 30-ig lehet benyújtani az éves adóbevallást - jelentette be Izer Norbert államtitkár. 

Az operatív törzs pénteki online tájékoztatóján Izer Norbert, a pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára több adózással kapcsolatos döntést is ismertetett.

Az államtitkár közlése alapján, az eddigi 75 nap helyett 30 napra csökken az áfa összegének visszautalási ideje, ami főleg a kis és közepes vállalkozásokat (kkv) érinti, ugyanakkor a kockázatosnak minősített kkv adózóknál nem csökken ez az idő.

A legfegyelmezettebben adózó kkv-knak 30 helyett 20 nap lesz a határidő, de 80 milliárd forintot a NAV már vissza is utalt az érintettek számára. Az államtitkár szerint ezzel, nagy mértékben megkönnyítik az adminisztrációt és körülbelül 200 milliárd forint maradhat így tovább a vállalkozásoknál.

Döntöttek az adóbevallás idejéről is. Az államtitkár közölte, hogy május 31 helyett a tavalyi évre vonatkozó céges adóbevallások határidejét szeptember 30-ig tolták ki.