Izrael nem akar megállapodni a palesztinokkal

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter kedden kijelentette, nem lát lehetőséget arra, hogy még az ő életében létrejöjjön egy stabil megállapodás Izrael és a palesztinok között.

A 65 éves Móse Jaalon a Herzliai Interdiszciplináris Központ évente megrendezett biztonságpolitikai konferenciáján fejtette ki nézeteit az izraeli-palesztin békefolyamatról és az iráni atomfegyverkezés megakadályozását célzó, várhatóan heteken belül megszülető egyezményről, amelyet „rossz üzletnek” nevezett.

Persze hogy a palesztinok a hibásak

A palesztin kérdésben a kudarcért Rámalláh kompromisszumot elutasító álláspontját okolta, és a közszolgálati rádió beszámolója szerint kijelentette, hogy a palesztinok az előző izraeli miniszterelnökök idején ajánlott békejavaslatokat sem fogadták el, és ez a helyzet várhatóan a jövőben sem változik.
 
Béke helyett Jaalon modus vivendit, az együttélés módjának megtalálását javasolta, „nem a stabilitást felrúgó lehetetlen célokat”, és cáfolta, hogy az izraeli-palesztin konfliktus okozná a térség bizonytalanságát. A védelmi miniszter utalt Barack Obama amerikai elnök múlt heti, az izraeli 2-es tévécsatornának adott interjújára, amelyben Obama azt mondta, nem gondolja, hogy kormányzásának hátralévő egyéves időszakában megállapodás születhet Izrael és a palesztinok közt.
„Egyesek azt mondják, a következő évben, mások, hogy hivatali időszakuk alatt, de legnagyobb sajnálatomra komoly tapasztalataim alapján azt kell mondjam, én már aligha élem meg a megállapodást, pedig azt tervezem, hogy ennél kicsit tovább élek”
– mondta Jaalon.

Netanjahu kampányfogása

Véleménye egybecseng Benjámin Netanjahunak az idei választások finisében, március közepén mondott szavaival is, amikor az izraeli kormányfő – szavazótáborát mozgósítandó – bejelentette, hogy miniszterelnöki ideje alatt nem fog létrejönni a palesztin állam.
 
Netanjahu – pártjának március 17-i győzelmét követően – visszavonta ezt a kijelentését, és azt hangoztatta, hogy továbbra is elkötelezett a palesztin–izraeli viszály két népnek két államot ígérő megoldása mellett, ha a palesztinok elismerik Izraelt a zsidók államának, és elfogadják a jövendő Palesztina demilitarizálását.
 
Ezzel kapcsolatban Obama az interjújában azt állította, hogy Netanjahu „annyi kikötést és feltételt szab, hogy nem reális arra gondolni, hogy ezek a közeljövőben teljesülhetnek”.

Elutasították, hogy visszatérhessenek otthonukba

Jaalon beszédére válaszul Vasszel Abu-Juszefabu-Juszef, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) tisztségviselője a Reutersnek azt mondta, hogy a múltbéli és a jelenlegi izraeli kormányok „lezárták a politikai horizontot”, vagyis a megállapodás lehetőségét, mert azt követelték, hogy Izraelnél maradhassanak a nagyobb telepes övezetek, és elutasították a palesztinok 1948 előtti otthonukba való visszatérésének jogát.
 
Juszef szerint Netanjahu kormánya felelős a békefolyamat zsákutcába jutásáért, mégpedig a telepesek támogatott építkezései miatt, és mert megtagadta a palesztin foglyok szabadon engedését, továbbá a zsidó nép nemzetállami elismerését követeli Rámalláhtól.