Izrael védelmi minisztere az önvédelmi jog tagadásával vádolta a hágai főügyészt

Izrael védelmi minisztere az önvédelmi jog tagadásával vádolta a hágai főügyészt

"Izrael október 7. óta egy gyilkos és vérszomjas ellenséggel harcol, mely atrocitásokat követett el izraeli nők, gyerekek és férfiak ellen, és most saját népét élő pajzsként használja" - véli Joáv Galant.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze meg akarja tagadni Izrael jogát az önvédelemhez - írta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter X-en kedden, miután Karim Khan főügyész előző nap elfogatóparancs kiadását kérte ellene és Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen is.

Galant szerint "aljas és undorító" az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamász között teremtett az elfogatóparancsok kiadása során. "Izrael október 7. óta egy gyilkos és vérszomjas ellenséggel harcol, mely atrocitásokat követett el izraeli nők, gyerekek és férfiak ellen, és most saját népét élő pajzsként használja"- írta Galant.

"Az izraeli hadsereg (IDF) a nemzetközi jog szabályai szerint harcol, s olyan egyedi humanitárius erőfeszítéseket tesz, melyekhez hasonló korábban nem történt fegyveres konfliktusok során"

- hangsúlyozta az izraeli miniszter.

"Védelmi miniszterként támogatom és erősítem az IDF Izrael népéért harcoló, őket védő katonáit, akik azt a mély jogunkat és kötelességünket teljesítik, hogy saját erőnkkel megvédjük magunkat"- tudatta.

"Nem jár sikerrel a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének, Karim Khannak az a kísérlete, hogy megfordítsa a helyzetet - aljas és undorító a főügyésznek a Hamász terrorszervezet és Izrael közötti párhuzama. Izrael nem részese a bíróságnak, és nem ismeri el annak joghatóságát" - közölte Galant.

"Határozottan el kell utasítani Karim Khan főügyész azon kísérletét, hogy megtagadja Izrael Államtól jogát az önvédelemre, és arra, hogy kiszabadítsa az elhurcolt túszokat"

- zárta bejegyzését az izraeli védelmi miniszter.

Szárazföldi műveletet hajtott végre az izraeli hadsereg Ciszjordániában, egy orvos is meghalt

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden közölte, hogy katonai célpontokat támadott a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában, amelyben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint hét palesztin - köztük egy orvos - vesztette életét, kilencen pedig megsebesültek.

Az IDF tájékoztatása szerint fegyveresek elleni hadműveletet hajtottak végre, és több felfegyverzett palesztint lelőttek. Izraeli áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A palesztin egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az izraeliek hét palesztint - köztük egy orvost - öltek meg, kilencen pedig megsebesültek - közölte a WAFA palesztin hírügynökség.

A megölt palesztinok között volt egy sebészorvos is, akit a kórház közelében lőttek le

- közölte a dzseníni kormányzati kórház igazgatója.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, a terület azóta katonai megszállás alatt áll, miközben a zsidó telepek folyamatosan bővülnek.

Ez a terület lenne együtt a Gázai övezettel a kétállami megoldás szerint a leendő palesztin állam alapja. A nemzetközi közösség nem ismeri el a ciszjordániai telepépítések jogszerűségét, mert Ciszjordániát megszállt területnek tekintik, ahova a nemzetközi jog szerint tilos civil lakosságot telepíteni.

(Címlapkép: Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel tartott sajtótájékoztatón Tel-Avivban 2023. december 18-án. MTI/AP/Maya Alleruzzo)