Izraeli parlamenti képviselő:a hadsereg összejátszik a dzsihadistákkal

"Nem tudjuk? Talán tegnap születtünk?"

A szíriai hadsereg arról tájékoztatott, hogy az incidens helyi idő szerint hajnali egy órakor történt. Izrael ugyanakkor cáfolta a bejelentést. Szerintük valóban kilőttek a gépeikre két rakétát, ám azok célt tévesztettek. Tel-Aviv azt állítja, szíriai területről érkező rakétatámadásokra válaszolva bombáztak katonai célpontokat.

Hétfőn egy izraeli parlamenti képviselő az egyik kereskedelmi televízióban élesen bírálta a hadsereg szíriai akcióit, mert ezekkel szerinte egyértelműen

a dzsihadista an-Nuszra Frontot támogatják.

Akram Hasszon szerint a szíriai kormányerők gyengítése tudatos taktika, amelynek célja, hogy segítséget nyújtsanak a szélsőséges iszlamista erőknek.

„Nem titok, hogy az izraeli hadsereg együttműködik az an-Nusra Fronttal. Nem tudjuk? Mi van, talán tegnap születtünk?”

- fakadt ki a baloldali Kulanu párt politikusa. A drúz vallású Hasszon főként azt sérelmezi, hogy Izrael nem segíti a szíriai drúzokat az an-Núszra elleni küzdelmükben, sőt együttműködik az al-Kaidával szövetséges terrorszervezettel.

A zsidó állam és az an-Nuszra Front összejátszásáról már több alkalommal is írt a média. Az al-Monitor hírportál tavaly év elején két egykori dzsihadista harcost szólaltatott meg, akik azt állították: az izraeli haderő komoly logisztikai és felderítési segítséget nyújtott nekik. Móse Jaalon védelmi miniszter fél évvel később jelentette be hivatalosan, hogy országa orvosi segítséget nyújt szíriai felkelőknek. Akkor azt is kénytelen volt elismerni, hogy a „humanitárius segítségből" nem zárják ki a dzsihadistákat sem, ám azt állította: mindezért cserébe azt várják el, hogy a szíriai drúz etnikumnak ne essen bántódása, és hogy a felkelők ne közelítsék meg túlságosan az izraeli határt.

Hasszon kijelentései azonban éppen ezt vonják kétségbe, ráadásul

először fordul elő, hogy az izraeli hadsereget egy parlamenti képviselő vádolja meg a terroristákkal való együttműködéssel.