Bolsonaro óva intette a nagyhatalmakat, hogy gyarmatként kezeljék Brazíliát

Bolsonaro óva intette a nagyhatalmakat, hogy gyarmatként kezeljék Brazíliát

Megy az adok-kapok, a brazil elnök a felségeik miatt is szóváltásba került Macronnal.

Jair Bolsonaro brazil elnök egy keddi Twitter-bejegyzésében óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe. Tette mindezt az után, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette: a hét legfejlettebb ipari ország (G7)  20 millió dolláros azonnali segélyt nyújt az amazóniai tüzek megfékezésére – írja az MTI.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy - mint azt korábbi megnyilatkozásaiban már kifejtette - Macron személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott „nemzetközi válság” ügyével. Bolsonaro szerint ezzel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne.

A brazil államfő ehelyett regionális megoldást szorgalmazott. Hozzátéve: beszélt Iván Duque kolumbiai elnökkel arról, hogy szükség van arra, hogy az Amazonas-medencében fekvő legtöbb ország közös tervet dolgozzon ki „szuverenitásunk és természeti kincseink védelmének szavatolásáért.”

A francia elnök keményen visszavágott Bolsonarónak, akivel az elmúlt napokban többször is összeszólalkozott az ügy miatt.

„Bolsonaro nem mondott nekem igazat” az esőerdőre vonatkozó terveivel kapcsolatban a júniusi G20-csúcstalálkozón, amely az EU és a Mercosur - a Dél-amerikai Közös Piac - közötti kereskedelmi megállapodás jóváhagyásához vezetett

– mondta.

Párizs szerint a brazil Amazonasban uralkodó helyzet miatt ellenezni fogja az egyezményt. A francia államfő Sebastian Pinera chilei államfő társaságában bejelentette: az Amazonasra vonatkozó kezdeményezést fognak beterjeszteni az ENSZ Közgyűlésében a régió „összes országával együtt”.

Mint jelezte, az indítvány újraerdősítési intézkedéseket foglalna magában, akárcsak

„a helyi lakosságok jóváhagyásával és érdekében végrehajtandó konkrét projekteket a fenntartható fejlődés és az ökológiai mezőgazdaság érdekében.”

Bolsonarónak és Macronnak a feleségeik miatt is volt egy csörtéjük:

 

„Ne alázd már meg. Hahaha" - reagált Bolsonaro egy Macron feleségét becsmérlő bejegyzésre

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök élesen elítélte, hogy Jair Bolsonaro brazil államfő tiszteletlen megjegyzést tett a feleségére, Brigitte Macronra - írja az MTI. „Bolsonaro rendkívül tiszteletlen megjegyzéseket tett a feleségemről" - mondta a francia államfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) biarritzi csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatóján. „Mit mondhatnék Önöknek?