Jakab Péter: Magyarország Európa ékszerdoboza lehetne, ha nem rámolnák ki állandóan

Jakab Péter: Magyarország Európa ékszerdoboza lehetne, ha nem rámolnák ki állandóan

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint az uniós tagállamok között csak a bolgár háztartások egy főre eső végső fogyasztási kiadása volt távolabb az EU-átlagtól 2018-ban, mint a magyaroké, ha azt az egyes országok árszínvonalai közti különbségeket kiküszöbölő vásárlőerő-paritáson nézzük - írja a HVG.hu.

Röviden és tömören úgy lehetne összefoglalni, hogy csupán Bulgáriában élnek rosszabb életszínvonalon, mint Magyarországon. Az elmúlt években már Románia is lehagyott minket. 

 

Forrás:Eurostat / Grafikon:HVG

Az adatok szerint mindössze négy országban van távolabb az egy főre eső GDP az EU-átlagtól, mint hazánkban. 

A magyar állam azonban már korántsem áll ilyen rosszul: végső fogyasztási kiadásai tekintetében Magyarország nemhogy nem sereghajtó, de a középmezőny végén áll. Az állam fogyasztási kiadásai olyan szolgáltatásokra és dolgokra mennek el, amiket az állam vagy egyes polgároknak nyújt, vagy a közösségnek általában – például utakat, stadionokat épít vagy más látványberuházásokra fordítja erőforrásait.

A Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter szerint a frissen közzétett adatok is azt bizonyítják, hogy

Magyarország Európa ékszerdoboza lehetne, ha nem "rámolnák ki" állandóan 30 éve.

Jakab Péter kiemelte, hogy korrupcióban tény, hogy a Nyugat fényévekre elmarad Magyarországtól, de életszínvonalban Bulgária kivételével a teljes EU előz minket.

Ez az Orbán-kormány valódi bizonyítványa, meg az, hogy ebben a helyzetben a fideszes Állami Számvevőszék a bérek alacsonyan tartását szorgalmazza, mondván, ez tesz jót a gazdaságnak.

A Jobbik frakcióvezetőjének javaslata is lenne arra, hogy mit kéne tennie a magyar államnak ebben a helyzetben.

Itt volna az ideje, hogy végre európai munkabérrel becsüljék meg a magyar dolgozót, ahhoz pedig, hogy erre legyen fedezet, csökkenteni kell a munkát terhelő adókat, az uniós forrásokat pedig nem felélni kell, hanem kamatoztatni termelőberuházásokon keresztül, kizárva a korrupció lehetőségét.

- tette hozzá Jakab Péter.

Régiós összehasonlításban egyébként a teljes magyarországi végső fogyasztás csak Bulgáriában alacsonyabb. Az állami fogyasztási kiadásokon belül Magyarország a közösségi kiadásokkal áll jól, ebben nem csak Romániát, de Lengyelországot is megelőzi.